Nikdy nepodceňujte vlhké zdivo. Jak takový problém vyřešit?

Náš dům není jakýsi neměnný kus kamene, který vydrží navěky. Jedná se o poměrně živý a dynamický organismus, na který neustále působí ohromná spousta vnějších vlivů. Mezi největší rizika samozřejmě patří vlhkost. Jak ji rozeznáte a co si s ní poté počít?

Vlhkost je silný nepřítel

Vlhkost je velmi zákeřný jev, o kterém nemusíte několik let ani vědět. I přesto však zevnitř požírá vaše zdivo a extrémně rychle ničí celý domov. V tomto ohledu je jedno jasné – pozornost se vyplatí!

Přesně proto byste měli alespoň jednou za rok poctivě obejít celý domov (od nejnižších až po nejvyšší patra) a udělat prohlídku. Budete-li trochu pozorní, určitě si všimnete rovnou několika typických příznaků začínající vlhkosti.

Bavíme se hlavně o bobtnajícím a praskajícím zdivu/omítce. Určitě si všimnete i vlhkostních map (hlavně u podlahy) a orosených oken. Máte pocit, že neustále cítíte těžký a vlhký vzduch, a to nehledě na neustálé větrání? I to je příznak vlhkých stěn.

Všímejte si i ocelových konstrukcí, které jsou připevněné v těsné blízkosti zdiva. Pokud velmi rychle reziví, pravděpodobně je to způsobené postupující vlhkostí.

Šikovnou pomůckou je i takzvaný vlhkoměr. Ten vás vyjde přibližně na tisíc korun (kvalitnější typy). Stačí jej zapíchnout do zdiva a ihned zjistíte, jak na tom jste…

Pojali jste podezření? V takovém případě na nic nečekejte – čeká vás izolace zdiva.

Nikdy nepodceňujte vlhké zdivo. Jak takový problém vyřešit?

Podřezání zdiva a náhrada nefunkční hydroizolace

Nejdříve si představíme metodu podřezání zdiva. Jedná se o náročný mechanický proces, který však vede ke skvělým výsledkům.

Zdivo se dá podřezat buď diamantovým lanem (vhodné pro všechny typy zdiva a opravdu tvrdé materiály), případně řetězovou pilou (vhodné pouze pro cihelné zdivo).

Celý proces funguje následovně:

  • Do zdi se prořízne spára o maximální délce 1 metru.
  • Do vzniklé drážky se vloží moderní izolace (PE, PVC, sklolaminát) o tloušťce 2 milimetrů.
  • Podřezané zdivo se zajistí rozpěrnými plastovými klíny (kvůli statice).
  • Následně se prořízne další spára, do které se opět vloží izolace.
  • Celý proces se opakuje tak dlouho, dokud není ochráněná celá stěna.

Nejspíše vám je jasné, že se jedná o poměrně zdlouhavou práci, při níž vzniká spousta nepořádku. Nezbývá vám však nic jiného než vydržet.

Myslete na příjemný výsledek – 100% a dlouhodobá ochrana stěn proti vlhkosti. A co víc, získáte úsporu za vytápění, takže se takový proces za nějaký čas sám zaplatí. Počítejte i s prodloužením životnosti celého domova.

Nikdy nepodceňujte vlhké zdivo. Jak takový problém vyřešit?

Chemická injektáž

V některých případech je vhodná spíše chemická injektáž. Ta představuje mnohem snazší a méně invazivní metodu.

Do vašeho zdiva se nejdříve vyvrtají otvory s malým průměrem. Ty lze klidně vytvořit i na vnější straně budovy, díky čemuž nedojde k narušení interiéru. Do vzniklých děr se poté aplikují hydroizolační látky, jež vyplní póry uvnitř materiálu. Typicky se jedná o polyuretanové pryskyřice, akrylátové gely, silikonové krémy a silikonové mikroemulze.

Takový proces s sebou přináší řadu výhod. Je rychlý, nenáročný a cenově příjemný. Hodí se i do opravdu složitě přístupných míst (schodiště, výklenky, všemožná zákoutí). Navíc umožňuje propojení několika různých druhů hydroizolace, takže se dá sestavit ideální mix pro různé části domu.

Obraťte se na ověřené profesionály

Vyhnat vlhkost ze zdiva a ochránit ho před dalšími potížemi je práce pro ověřené odborníky. Dobrým příkladem je třeba firma Izolace Hróz, jež provádí podřezání, chemickou injektáž i další metody izolace/sanace zdiva.

Rozklikněte si webové stránky pod odkazy na začátku článku. V nich najdete všechny informace.

Zdroj foto: izolacehroz.cz

Související příspěvky