Beton je nejlepší přítel vaší zahrady. Jaké prvky si nesmíte nechat ujít?

Máte vlastní zahradu a trávíte na ní spoustu volného času? V tom případě ji určitě chcete mít co nejhezčí. Úhledné cestičky, krásné květináče, perfektně upravený bazén, elegantní dlažba a tak dále… Ať tak, či onak, rozhodně se zaměřte na beton. Proč zrovna tento materiál?

Beton není jen šedá nuda

Opravdu si nepředstavujte beton jen jako jakousi nudnou šedou kostku. Tyto doby jsou už dávno pryč.

V dnešní době přichází tento produkt v ohromně pestré škále dekorů, provedení, stylů i vyloženě uměleckých nápadů. Může imitovat nejrůznější přírodní materiály – dřevo, všemožné kameny, pařezy i s letokruhy a podobně.

Oproti přírodním materiálům však přináší řadu výhod. Perfektně odolává všem zkouškám času – změnám počasí, UV záření (nemění svou barvu jako například dřevo), vlhkosti, krupobití, padajícím větvím, parazitům. Navíc se nedá v podstatě zničit, takže po něm mohou vaše děti i mazlíčci běhat, jak je libo.

O beton se také nemusíte vůbec starat. Stačí ho pouze jednou za čas vyčistit od mechu. I přesto bude poctivě sloužit desítky a desítky let.

Pojďme se podívat na pár jasných příkladů

Nejlepší bude, když si prohlédnete některé dostupné kusy sami. Pohled na vlastní oči přece jen vydá za tisíce slov.

Velmi oblíbený je například betonový květináč. Ihned po rozkliknutí vloženého odkazu se před vámi objeví velké množství vzorů.

Milujete klasický masiv? V tom případě se mrkněte na květináče BARK. Ty dokonale imitují tmavé dřevo. Potěší vás pravoúhlými tvary a elegantně vyhlazenými hranami. Navíc se dají výborně kombinovat například s dlažbou ze stejného dekoru. Díky tomu se budete cítit jako někde ve vysokohorské chatě.

Jste spíše vyznavači něčeho modernějšího? Pak se podívejte spíše na květináče H-E-X. Ty přichází v podobě různě širokých šestihranů a na první pohled vás zaujmou tělem z bílého betonu. I zde se určitě hodí kombinace s podobně vypadající dlažbou.

Toužíte po luxusním bazénu?

Beton je skvělým doplňkem k vašemu bazénu. Přece jen je absolutně netečný vůči vlhkosti.

V tomto ohledu k sobě musí perfektně pasovat bazénový lem a dlažba k bazénu. V obou případech zvolte stejný dekor, abyste vytvořili elegantní a plynulou linii.

Opět začneme s milovníky klasického dřeva. Ti by se měli podívat na lemy a dlažby v dekoru BARK. Rozhodně si však nenechte ujít ani pohled na dekor Woody, který imituje lehce zašlá podlahová prkna. Za nás se jedná o opravdu složité rozhodování. Obě varianty mají své kouzlo.

Pokud máte rádi retro a teplejší odstíny, bude se vám líbit dekor Ruvido. Tento produkt věrně imituje přírodní vápenec béžové barvy. Nechybí dokonce ani povrchové „nedokonalosti“, které jsou u originálního materiálu běžné.

Jako poslední se podíváme na něco pro vyznavače moderny. Ti by si měli prohlédnout dekor Lauria. Jedná se o rozměrné desky (takže se hodí spíše pro větší pozemky), které skvěle pracují s rozdílem bílé a tmavě šedé barvy. Působí opravdu luxusně, takže vhodně doplní luxusní novostavbu.

Beton je nejlepší přítel vaší zahrady. Jaké prvky si nesmíte nechat ujít?

Podívejte se sami

Vyjmenovat všechny krásné dekory by vydalo na samotnou knihu. Přesně proto si raději rozklikněte webové stránky jedněch z největších dodavatelů betonových prvků u nás – společnosti Presbeton.

Tito odborníci radí, navrhují, vyrábí, a dokonce i pokládají/instalují libovolné betonové prvky. Poradí si jak s malou zahradou, tak i velkým projektem. Na jejich webových stránkách (najdete je pod vloženými odkazy) si můžete prohlédnout desítky a desítky různých druhů betonových prvků – od květináčů a dlažeb až po žlaby, palisády či třeba schody, mobiliář nebo skate prvky.

Zdroj foto: PRESBETON

Související příspěvky