Chcete začít s šitím? Poradíme vám s výběrem šicího stroje

Pokud se teprve se šitím seznamujete, pak si vystačíte i se starým strojem zapůjčeným od babičky, abyste otestovali své schopnosti. V okamžiku, kdy se rozhodnete této činnosti věnovat naplno, potřebujete i kvalitní a spolehlivé vybavení. Při výběru samotného šicího stroje se prvně seznamte se základními funkcemi a taktéž si vymezte rozpočet. Existují totiž modely za pár tisíc korun i za vyšší desítky tisíc korun.

Chcete začít s šitím? Poradíme vám s výběrem šicího stroje

Jaké druhy šicích strojů existují?

V případě, že se jedná o váš úplně první šicí stroj, pak byste měli vědět, že existují tři základní varianty, a to mechanický, počítačový a elektronický.

Pro začátečníky se doporučují mechanické šicí stroje s několika základními funkcemi. Jak už samotný název napovídá, jedná se o ručně ovládané zařízení, které osloví i pokročilé uživatele preferující tradiční a jednoduché šití. Počítačové šicí stroje jsou sice složitější na používání, ovšem disponují vestavěnou pamětí, takže si zapamatují sekvenci vzorců a nastavení pro daný steh.

Poslední skupinu tvoří elektronické šicí stroje s moderními displeji a širokým rozsahem funkcí.

Jak vybrat šicí stroj? Co všechno zohlednit?

Jednou z nejdůležitějších vlastností, kterou by měl mít šicí stroj nejen pro začátečníky, je dostatečný počet stehů. Sice si zpočátku vystačíte se stehem rovným, klikatým a šikmým cikcak, ovšem postupem času budete zkoušet další a další věci. Základní šicí stroj by měl také umožňovat změnu polohy jehly.

Jestliže plánujete šít oblečení, vyplatí se investovat do stroje s funkcí automatické dírky. Dalšími funkcemi, jež vám práci výrazně usnadní, jsou:

navlékač jehel,

regulace tlaku přítlačné patky,

funkce zrcadlení,

funkce pro zašívání a šití knoflíků,

nastavení rychlosti šití,

overlock pro lemování.

Regulace tlaku přítlačné patky je zvláště užitečná funkce, a to při šití látek různé gramáže. Při výběru šicího stroje si všimněte i způsobu podávání látky. Podívejte se například na šicí stroje Brother, které jsou vhodné jak pro začínající švadleny, tak i naprosté profesionály.

Chcete začít s šitím? Poradíme vám s výběrem šicího stroje

Co je to overlock?

Další zajímavou volbou je šicí stroj s funkcí overlock, abyste vytvořili dokonalý lem a látka se tak netřepila. Overlock umožňuje rychle a esteticky zakončit okraje materiálu. Potřebovat ho budete při šití pletenin a elastických látek. Existují sice šicí stroje s overlockovým stehem, ale ten rozhodně plně nenahradí klasický overlock.

Stroj jako takový má jinou konstrukci než běžný šicí stroj. Zkrátka se jedná o nástroj s vestavěnými noži, které řežou okraje látky před stehem. Spodní a horní nože řežou okraj tak, aby byl dokonale rovný. Každý overlock má nastavitelnou hloubku řezu nožů. Ušijte si klidně i pyžamo či tepláky.

Zdroj foto: eshop.brother-czech.cz

Související příspěvky