Vysoké ceny energií trápí domácnosti i firmy

Ceny energií na evropském trhu jsou aktuálně dost vysoké, meziročně v Evropě vzrostly o 32 %. Negativně se to projevuje na rozpočtech domácností i firem. Podle odborníků jde však pouze o krátkodobou situaci, kterou musíme přežít.

„Heat or Eat“, přesně tak je nazývána současná situace. Mnozí lidé si totiž musí zvolit mezi tím, jestli si koupí jídlo, nebo si zatopí. A lépe na tom nejsou ani firmy, ve Francii a Španělsku některé z nich přerušují výrobu. Vysoké ceny energií mohou za to, že se jim provoz prostě nevyplatí.

Co může za růst cen energií?

Bohužel jsme se stali svědky několika negativních vlivů, které se spojily:

Minulá zima trvala dlouho, jaro bylo chladné, dlouho se topilo, spotřebovalo se více plynu, a proto je teď cena plynu za m3 vyšší.

V Evropě je velké bezvětří, a proto se nedaří vyrábět takové množství energie ve větrných elektrárnách.

Jde o politiku. Rusko začalo s dodávkami plynu do Číny, zvýšila se jeho spotřeba. Kromě toho je tu snaha odstřihnout Ukrajinu z cesty plynu, uvést do provozu NordStream2.

Některé země EU se snaží omezit využívání uhlí a jádra při výrobě elektřiny, obnovitelné zdroje však nefungují vždy spolehlivě (viz bezvětří). Jako záloha v této situaci slouží plyn, takže se ho pak spotřebuje více.

Důvodů je tedy celá řada, nepřispěl ani covid. Poptávka po energiích je nyní, s návratem společnosti do běžného režimu, zvýšená.

Situace je jen dočasná

Vysoká cena elektřiny a plynu nás však nebude trápit věčně. Stačí, aby začalo více foukat, tolik nemrzlo, nebo se zvýšily dodávky plynu z Ruska (musely by se upravit limity o tržním podílu). K něčemu z toho každopádně dojde. Podle odborníků jde pouze o krátkodobý výkyv a v příštím roce se cena zase přiblíží normálu. Útěchou nám nyní může být, že se jednotlivé státy snaží proti vysokým cenám bojovat například formou snižování či odpouštění DPH na energie.

Zdroj foto: Eon.cz, Pixabay.com

Související příspěvky