Pokročilá regulace vytápění pracuje s ekvitermní křivkou

Současná doba klade důraz na ekologické způsoby vytápění domů. Mezi ně patří zejména moderní kondenzační plynové kotle a tepelná čerpadla. Které je lepší volbou a proč byste se měli zajímat o ekvitermní regulaci vytápění?

Kotel, nebo tepelné čerpadlo?

Jestli váš starý kotel dosloužil, pak jeho náhradou může být tepelné čerpadlo, nebo nový plynový kotel. Bezproblémovým zdrojem tepla jsou kondenzační kotle, které jsou zároveň velmi úsporné. Když si pořídíte i externí zásobník teplé vody neboli bojler, máte vyřešen také ohřev teplé vody na umývání. K oblíbeným zdrojům vytápění ale patří i tepelná čerpadla, která nabízejí ekonomický provoz při zachování pohodové teploty v interiéru, zároveň ho lze kombinovat s vlastní solární elektrárnou. Chcete-li, abyste ušetřili ještě více, pak můžete využívat ekvitermní regulaci vytápění.

Pokročilá regulace vytápění pracuje s ekvitermní křivkou

Jak funguje ekvitermní regulace vytápění

Zjednodušeně řečeno, ekvitermní regulace vytápění sleduje teplotu venku a podle toho pak řídí ohřev vody v topném systému. Zapotřebí je k tomu prostorový termostat, venkovní čidlo a řídící jednotka plynového kotle nebo tepelného čerpadla. Čidlo kontroluje venkovní teplotu a dává informace do řídící jednotky, která pak reguluje vytápění. Díky tomu lze ušetřit docela pěknou sumu peněz. Proč nechat vodu v topném systému ohřát na vysokou teplotu, když venku nemrzne? Jsou to zbytečně protopené peníze, jež lze využít lépe.

Pokročilá regulace vytápění pracuje s ekvitermní křivkou

Ekvitermní křivka

Důležité pro ekvitermní regulaci vytápění je stanovení ekvitermní křivky. Ta vychází z údajů energetické náročnosti rodinného nebo bytového domu. Křivku stanovuje odborník na energetiku nebo přímo projektant nového vytápění. Bez této křivky by nebyl celý systém kompletní. Podle ní pak kotel nebo čerpadlo pracuje.

Jestli uvažujete ekonomicky a chcete ušetřit, jděte do ekvitermní regulace vytápění vašeho domu. Tato pokročilá možnost topení vám přinese značné úspory financí.

Zdroj foto: Eon.cz, Pixabay.com

Související příspěvky