Hořčíkový olej – ideální nejen proti trnutí svalstva

Dnes valná část obyvatelstva starší třiceti let bere pravidelně nějaké druhy léčiv. Některá jsou předepsaná od lékaře, jiná se dají koupit v lékárně jakožto doplněk stravy. Mezi těmito preparáty pak dominuje hořčík, jelikož ho je obecně v populaci velký nedostatek.

Klasické doplňování nefunguje vždy

Magnesium je pro člověka vysoce důležitým prvkem, jelikož udržuje naše svalstvo a nervovou soustavu v dobré kondici. Jeho nedostatek se může projevovat různě. Někdo je jen mírně nervóznější, jiný už si všimne i různých záškubů ve svalech. Akutní nedostatek hořčíku pak může vést až k tetanickým stavům.

Ty sice nejsou ani zdaleka tak nebezpečně jako třeba mnohem známější epileptické záchvaty, nicméně příznaky jsou zde velmi podobné a někdy má i zkušený lékař potíže odlišit je od sebe.

Jediným lékem je v tomto velká dávka magnézia, ale daleko lepší je brát hořčík preventivně každý den. Problém je, že ne každý člověk ho dokáže tímto způsobem vstřebat v dostatečném množství. V takovém případě je dobré uvažovat o jiném způsobu, třeba o hořčíkovém oleji.

Efekt je takřka okamžitý

Pozor, nejde o olej na smažení nebo do salátů. Není dobré si ho splést třeba s hořčičným olejem. Ten s obsahem magnézia se nekonzumuje, nýbrž vtírá do kůže. Funguje nejen k zahnání akutních bolestí a křečí, ale rovněž i preventivně.

Většinou s ním nemají lidé žádné potíže. Pouze u jedinců, kteří si olej zkouší vmasírovat poprvé, se může na místě aplikace objevit slabé brnění. Nemá však dlouhého trvání a při příštím použití oleje se už obvykle neobjevuje.

Samotná síla léčivé složky se projevuje díky způsobu aplikace takřka okamžitě, jelikož se dostane velmi rychle do svalu a k nervovým vláknům. I tak je dobré počkat v klidu zhruba patnáct minut a až následně případné nevstřebané zbytky oleje setřít hadříkem nebo umýt pod tekoucí teplou vodou.

Zdroj foto: Woldoshop.cz, Pixabay.com

Související příspěvky