MCT olej neboli dietní tuk z kokosových ořechů

Popularita MCT oleje čím dál více stoupá, neboť je považován za neodmyslitelnou součást dietního stravovacího režimu. Tělo ho totiž přijímá jiným způsobem než ostatní tuky – putuje přímo do jater, kde se stává okamžitým zdrojem energie. Co byste o MCT oleji měli ještě vědět?

Srovnání s klasickým kokosovým olejem

MCT olej, jenž je vyrobený ze 100% kokosového oleje, má neutrální chuť. Díky tomu, že postrádá typickou příchuť kokosů, ho můžete v kuchyni použít při přípravě jakéhokoliv jídla. Je vhodný do smoothie, koktejlů, omáček, polévek, kaší a salátů. Snadno se rozpouští ve vodě, proto je organismus schopný rychleji ho vstřebat. To je hlavním důvodem, proč je tolik vyhledávaný sportovci a dalšími jedinci holdujícími zdravému životnímu stylu. MCT je zcela přírodní olej bez jakýchkoliv přídavných látek a genetické úpravy. Rovněž se k jeho výrobě nepoužívá palmový olej.

Proč ho používat?

MCT olej je obzvláště vhodný při nízkokarbohydrátové a ketogenní stravě. Na jedné straně rychle dodává energii, na straně druhé díky tomu, že se jedná o extra lehký tuk, pomáhá při redukčních dietách. MCT olej má rovněž pozitivní vliv na fungování organismu. Přispívá ke snižování LDL cholesterolu, a tím pádem je prevencí kardiovaskulárních onemocnění, podporuje metabolismus a trávení. Při náročné fyzické aktivitě ochraňuje svaly a oddaluje svalovou únavu.

Dávkování

Kokosový olej se doporučuje zpočátku dávkovat po velmi malém množství, a to cca 1/2 čajové lžičky několikrát denně. Na základě snášenlivosti můžete dávku zvýšit až na 1-2 lžíce denně. Olej buď konzumujete samostatně, nebo doporučenou dávku přidávejte do jogurtů, müsli, proteinových šejků či bulletproof kávy. Při skladování MCT oleje si dávejte pozor na sluneční záření, které by ho mohlo znehodnotit. Lahev skladujte při pokojové teplotě, po otevření olej do 3 měsíců spotřebujte.

Zdroj foto: Woldoshopcz

Související příspěvky