Čtyři tipy odborníka pro správné praní prádla

Kdo by si nepřál, aby oblečení vypadalo stejně skvěle po vyprání, jako když viselo na ramínku v obchodě? Máme pro Vás čtyři odborné rady, které stojí za to dodržovat. Zaručí vám, že si prádlo sami neobratným zacházením nezničíte.

Prádlo roztřiďte

Prádlo, určené k praní si rozdělte na hromádky – v první řadě podle barev na bílé či světlé a tmavé. Tmavé barvy totiž hlavně na bavlněných tkaninách hůře „drží“, a světlé prádlo by mohly nevratně zabarvit, nebo způsobit nevzhledné „zašednutí“. Dalším hlediskem je povolená teplota praní. Choulostivé textilie, které se musejí prát na 30 nebo 40 stupňů, nejde prát dohromady s těmi, které budete prát při vyšší teplotě. Nezapomeňte zkontrolovat všechny kapsy a vyjměte kapesníky, mince a jakékoliv jiné poklady, které se v kapsách nacházejí.

Perte na ruby, zapněte knoflíky a zipy

Doporučuji prát oblečení naruby. Na lícové straně se zpravidla nacházejí knoflíky, lemy, flitry apod., které by se třením při praní mohly poškodit, nebo by mohly poškodit ostatní prádlo. Větrovky a bundy se zipem je vhodné zapnout – zip by mohl poškodit ostatní oděvy. Ložní povlečení je také dobré zapnout – často se stane, že se v průběhu praní více textilií „naskládá“ do jednoho většího povlaku a pračka posléze nemůže prádlo správně rozložit v bubnu kvůli rovnováze a má potíže s odstřeďováním; z důvodu bezpečnosti totiž pak pračka nemusí prádlo odstředit při nejvyšších požadovaných otáčkách,“ doporučuje Darina Papáčová, odbornice společnosti Whirlpool.

Pračku nepřeplňujte

Přeplněná pračka neumožní prádlo dokonale vyprat, protože se prací prostředek a voda nemusejí absorbovat do všech vláken. Doporučuji pračku plnit podle pokynů výrobců. Při praní bavlny můžeme využít plnou náplň, při praní syntetiky, vlny a dalších speciálních programech je vhodné se řídit tabulkami s kapacitou pro daný program, která je vždy nižší, než je maximální kapacita pračky. Maximální kapacita se stanovuje podle referenčního programu, jímž je právě bavlna – plná náplň,“ upozorňuje Darina Papáčová.

Pračky Whirlpool s inteligentní technologií 6. SMYSL jsou osazené senzory, jejich pomocí rozpoznají množství vloženého špinavého prádla a s ohledem na zvolený typ tkaniny samy upraví prací cyklus tak, aby byl výsledek dokonalý s minimální spotřebou vody, energie i času. A to i tehdy, když není pračka úplně naplněná. Vyplatí se proto zvolit tu největší pračku, kterou vám prostor dovolí – pohodlně doma vyperete i objemné textilie jako například prošívané deky nebo i textilní pelíšky pro mazlíčky.

Pokud zapomínáte prádlo vyjmout, pořiďte si pračku s funkcí FreshCare+

Jestli na vás vyprané prádlo čeká hodiny v bubnu, připravte se na to, že bude plné nevzhledných, odolných záhybů, hrubé a určitě nebude zrovna vonět.

„Vlhké prostředí bez přístupu vzduchu je totiž doslova živnou půdou pro bakterie, škodlivé plísně a další patogeny, provázející hnilobný proces. Ten začíná už po pár hodinách, kdy prádlo leží nečinně v bubnu,“ vysvětluje Darina Papáčová.

Aby se to nestávalo, provzdušňují pračky Whirlpool s jedinečnou inovativní funkcí FreshCare+ vyprané prádlo jemnou párou a v pravidelných intervalech otáčejí bubnem na obě strany. Takže prádlo zůstane svěží, měkké a nezmuchlané, dokud jej nevyjmete z pračky, nepověsíte nebo nevložíte do sušičky. A to až šest hodin po skončení pracího cyklu.

Pára navíc vyrovná vlákna, takže se pak prádlo snáze žehlí. Funkci FreshCare+ můžete aktivovat na začátku praní nebo kdykoliv v jeho průběhu, když víte, že nestihnete vyprané prádlo hned vyjmout, protože třeba máte naplánovaný hovor nebo jdete na chvíli ven. A také ji můžete kdykoliv zrušit. Tuto skvělou funkci najdete u předem plněných praček, a to jak velkokapacitních s hloubkou 60 a více cm, tak dokonce i úzkých, které potřebují na hloubku jen 43,5 cm. Vyberete si tak, ať už máte doma místa dost, nebo úplně málo.

Přehled praček Whirlpool s provzdušňováním vypraného prádla

Předem plněné pračky s funkcí FreshCare+

Whirlpool FFD 9448 BCV EEWhirlpool FFB 7438 BV EESlim pračka do úzkých prostor Whirlpool FWSD 81283 BV EE N
9 kg, hloubka 63 cm, 6. SMYSL, provzdušňování vypraného prádla párou FreshCare+, sanitace prádla párou Steam Hygiene, osvěžování suchého prádla párou Steam Refresh, SoftMove, Clean+, tichý motor Inverter se zárukou 10 let po registraci, velký displej v češtině, komfortní plnicí otvor široký 34 cm.7 kg, hloubka 58 cm, 6. SMYSL, provzdušňování vypraného prádla párou FreshCare+, osvěžování suchého prádla párou Steam Refresh, SoftMove, Clean+, tichý motor Inverter se zárukou 10 let po registraci, snadné ovládání pomocí velkého displeje, komfortní plnicí otvor široký 34 cm.8 kg, hloubka jen 47,5 cm, 6. SMYSL, provzdušňování vypraného prádla párou FreshCare+, sanitace prádla párou Steam Hygiene, osvěžování suchého prádla párou Steam Refresh, SoftMove, Clean+, tichý motor Inverter se zárukou 10 let po registraci, velký displej v češtině, komfortní plnicí otvor široký 34 cm.
Cena 12 990 KčCena 9 990 KčCena 10 990 Kč

Vrchem plněné pračky s funkcí FreshCare

Whirlpool TDLRB 7222BS EU/NWhirlpool TDLR 65242BS CS/N
7 kg, 6. SMYSL, ZEN – extra tichý indukční motor se zárukou 20 let po registraci, provzdušňování vypraného prádla FreshCare, řada programů včetně rychlých a extra úsporných, komfortní dávkování prostředků přímo ve víku, po doprání se bubem vždy otočí otevíráním nahoru a jde otevřít jednou rukou.6,5 kg, 6. SMYSL, ZEN – extra tichý indukční motor se zárukou 20 let po registraci, provzdušňování vypraného prádla FreshCare, řada programů včetně rychlých a extra úsporných, dávkování prostředků do otvorů přímo ve víku, po doprání se bubem vždy otočí otevíráním nahoru, velký ovládací panel v češtině.
Cena 12 990 KčCena 11 990 Kč

Více na www.whirlpool.cz a www.freshcare.cz

Zdroj foto: Whirpool.cz

Související příspěvky