Právě teď je vhodný čas na vyřízení dotace na fotovoltaiku

Úsporu peněz za energie, ale také třeba řešení v případě výpadku proudu. Tyto výhody vám přinese domácí fotovoltaická elektrárna. Bydlíte-li v rodinném domě, neváhejte. Solární panely půjde nainstalovat s největší pravděpodobností i na vaši střechu.

Existuje řada možností, jak v domácnosti využít energii ze slunce. Jednou z nich je třeba solární elektrárna na klíč, díky které budete napájet spotřebiče. Další variantou je pak solární ohřev vody. Ten je pro většinu domácností nejschůdnější na začátek, protože je cenově dostupný. A kdo ví, v budoucnu můžete počet solárních panelů zvětšit.

Jak je to se sluneční energií v Česku?

Solární energie neprodukuje žádné zplodiny. Je čistá, ochraňujete díky ní přírodu, a navíc je obnovitelná. Nedá se vyčerpat. V ČR nemáme tolik slunečního záření, aby stačilo pokrýt veškerou spotřebu elektrické energie. V létě je ale možné sluneční energií kompletně ohřívat vodu. V zimě je sluníčka méně, takže získáte asi 2/3 energie potřebné na ohřev teplé vody. I tak se ale fotovoltaika vyplatí, investice se vám vrátí do pár let.

Jak vysokou dotaci lze získat?

Velmi zajímavá je investice do solární elektrárny také z toho důvodu, že na ni lze získat dotaci. Dotace na fotovoltaiku jsou odstupňované podle toho, jaký typ si přesně necháte namontovat. Na klasický fotovoltaický systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem získáte 35 000 korun. A jaká je pořizovací cena? To už bohužel tak snadno říct nelze, ceny jsou individuální. Fotovoltaika se vždy musí navrhovat na míru.

Nemějte však strach, že byste na dotaci nedosáhli. Téměř všechny firmy instalující fotovoltaiku dotace svým klientům vyřizují, nebudete s tím tedy mít žádné starosti. Není důvod, proč ještě čekat. V obnovitelných energiích je budoucnost. Nebo možná spíše současnost, protože v domácnostech se využívají čím dál častěji.

Zdroj foto: Eon.cz, Pixabay.com

Související příspěvky