Vlastní domácí sluneční elektrárna na dosah

Sluneční elektrárna se stává čím dál větším trendem ve společnosti. Má pozitivní vliv na životní prostředí a Vaše finance. Dokážeme Vám, že zařízení vlastní sluneční elektrárny není vůbec nic složitého!

Jak funguje sluneční elektrárna

Sluneční elektrárna využívá nevyčerpatelný zdroj energie– sluneční záření. Sluneční elektrárna funguje na principu přeměny tepla na elektrickou energii s pomocí slunečních sběračů a termočlánků. Výhodou sluneční elektrárny je v prvé řadě minimální dopad na životní prostředí. Během přeměny energie totiž nevznikají žádné zplodiny, hluk a zápach. Není rovněž třeba žádné palivo a sluneční elektrárna může dlouhou dobu fungovat i bez obsluhy. Se sluneční elektrárnou se také stanete nezávislí na dodavatelích energie a nemusí Vás do budoucna trápit zvyšování cen elektřiny.

Pořízení sluneční elektrárny

Prvním krokem výběru sluneční elektrárny je zvolit si, zda chcete pouze jednoduchý fotovoltaický ohřev vody nebo komplexní fotovoltaickou elektrárnu. V každém případě však jde o finančně náročnější investici, kterou si ne každý může dovolit. S programem od Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám můžete zažádat o získání dotace na fotovoltaickou elektrárnu do konce roku 2021! Stát nabízí příspěvek v rozmezí od 35 000 do 150 000 Kč, díky kterému máte Vaší vysněnou sluneční elektrárnu na dosah i Vy.

Umístění sluneční elektrárny

Solární panely se doporučují umístit na střechu situovanou na jih v nejlepším případě se sklonem 35°. Jiné situování střechy negativně ovlivňuje výkonnost fotovoltaických článků z důvodu malé intenzity slunečního záření. Negativní vliv na sluneční elektrárnu má rovněž oblačnost, znečištění vzduchu, nadmořská výška a ranní mlhy. Pokud na střeše domu nemáte dostatek místa pro fotovoltaiku, můžete využít i střechy vedlejších budov, jako je např. garáž, altán, dřevník či stodola.

Zdroj foto: fotovoltaika-gottwald.cz, Pixabay.com

Související příspěvky