Drobné opravy na zahradě, které zvládnete za víkend

Se slunečnými a teplými dny přichází ideální čas i chuť začít připravovat zahradu na letní sezónu. Je třeba zkontrolovat zahradní nářadí, vyčistit terasu a natřít dekorace, které přes zimu dostaly zabrat. Spoustu drobných oprav lze snadno provést o víkendu. Na co všechno tedy myslet a do čeho se můžete pomalu pustit?

Víkendová práce na zahradě může být uspokojivá, i když zrovna nepostavíte pergolu nebo vyladěný domeček na stromě. Drobné opravy a renovace jsou totiž vidět i přes malé úsilí a krátký čas, který jim budete věnovat. A takových oprav na vás po zimě jistě čeká spousta. Jaké jsou ty nejčastější?

Drobné opravy na zahradě, které zvládnete za víkend

Dřevěné nářadí a zahradní nábytek

Bez lopat, krumpáčů a hrábí se váš záhon neobejde. Dřevěné násady zahradního náčiní dostávají během letního období, kdy je využíváte téměř denně, pořádně zabrat. Od úmorného zbavování se plevele si pak rádi odpočinete na oblíbené houpačce nebo dřevěném křesle, které ale po zásahu slunečního svitu a následných mrazů nevypadá zcela k světu. Je tedy potřeba dát své nářadí a nábytek zpátky do kupy! Pokud jsou poškozeny jen povrchově, můžete je vyčistit smirkovým papírem a poté nanést nátěr na bázi vody, například Luxol Original Aqua, který poskytne dřevu potřebnou ochranu.Pro ještě delší živostnost vašich dřevěných parťáků použijte také impregnační prostředek na ochranu dřeva, například Luxol Impregnace WB, která ochrání dřevo proti houbám způsobující modrání a hnilobu.

Drobné opravy na zahradě, které zvládnete za víkend

Zahradní konvice a květináče

Kovové zahradní konvice jsou vystaveny působení vody, která často způsobuje jejich korozi. Pokud je konvice poškozena pouze povrchově, můžete ji opravit, podobně jako dřevěné nářadí, smirkovým papírem a antikorozní barvou nebo použít barvu určenou speciálně na rez. A aby bylo zalévání květin zábavnější, nebojte se použít barevný nátěr. Například barvu Hammerite Přímo na rez si můžete nechat namíchat až do 11 000 různých odstínů. Pokud vám pak v plechovce zbude trochu barvy, nebojte se stejným odstínem ozdobit i květináče nebo jiné drobné kovové zahradní prvky.

Drobné opravy na zahradě, které zvládnete za víkend

Pergoly, altánky a zahradní domky

Pergoly jsou skvělým způsobem, jak na zahradě vytvořit stín a romantickou atmosféru. Pokud má však pergola popraskané nebo odlupující se dřevo, moc parády neudělá. Odstraňte proto starý nátěr a poté naneste nový, který ji ochrání před povětrnostními vlivy a UV zářením jako například Xyladecor Protect 2v1. Proti modrání a hnilobě vaší pergoly či altánku můžete bojovat s Xyladecor Xylamon HP BPR. Podobně postupujte i u jiných dřevěných prvků.

Drobné opravy na zahradě, které zvládnete za víkend

Grily

Co by to bylo za letní párty bez pořádného grilování, kde se odměníte za všechnu tu práci na zahradě! Ale i o grily je třeba čas od času pečovat a před sezónou je zkontrolovat, nejen vyčistit. Často se na ně zapomíná, zejména na ty kovové, na kterých může časem vzniknout rez. Ty je třeba vyčistit nebo natřít nátěrem určeným přímo na rez.

Drobné opravy na zahradě, které zvládnete za víkend

Xyladecor Xylamon HP BPR je impregnační nátěr na ochranu dřeva proti houbám a modrání. Je vhodný na venkovní dřevěné konstrukce jako okna, venkovní dveře, dřevěné obložení, ploty, střešní prvky a přístřešky pro auta.

Drobné opravy na zahradě, které zvládnete za víkend

Xyladecor Protect 2v1 je syntetická tenkovrstvá olejová lazura na rozpouštědlové bázi pro ochranu dřeva proti povětrnostním vlivům a UV záření. Vyniká dlouhodobou stálostí barevných odstínů, zvýrazňuje strukturu dřeva a přináší mu ochranu až na 6 let. Navíc je díky obsahu přírodních olejů a vosků šetrnější k životnímu prostředí. Lazura je vhodná na chaty, altány, pergoly, obklady domu, balkóny, okna a další dřevěné povrchy.

Drobné opravy na zahradě, které zvládnete za víkend

Luxol Original AQUA je tenkovrstvá olejová lazura na vodní bázi pro ochranu dřeva proti povětrnostním vlivům a UV záření. Nabízí zvýšenou vodoodpudivost, mechanickou odolnost a biocidní ochranu proti plísním. Zaručuje stálé barevné odstíny s matně saténovým vzhledem a je vhodná pro nátěry plotů, dveří, pergol, zahradního nábytku, okenic či chalup.

Drobné opravy na zahradě, které zvládnete za víkend

Luxol Impregnace WB je impregnační nátěr na ochranu dřeva proti houbám způsobujícím modrání a hnilobu v exteriéru. Je vhodný na použití především v místech, kde je dřevo vystaveno zvýšené vlhkosti. Impregnace zajišťuje dlouhodobou ochranu, vyrovnává savost a zvyšuje přilnavost vrchního nátěru.

Drobné opravy na zahradě, které zvládnete za víkend

Hammerite Přímo na rez Tónovatelná báze je prémiová antikorozní barva typu 3 v 1 vhodná pro všechny typy kovů, která je rychleschnoucí a lze ji aplikovat přímo na zkorodovaný kov bez použití základního nátěru. Výhodou je, že je možné ji namíchat až do 11 000 různých odstínů.

Zdroj foto: AkzoNobel, Luxor, Xyladecor, Hammerite

Související příspěvky