Očkování koček: Proč je důležité a co byste měli vědět

Kočky jsou nejenom oblíbenými společníky, jsou ale také náchylné k mnoha závažným onemocněním. Abychom své koťátko ochránili před těmito chorobami, je zásadní nechat je očkovat. A co ještě důležitější, měli bychom pravidelně dodržovat termíny pro opakované očkování po celý jejich život, i když plánujeme mít kočku výhradně jako domácího mazlíčka.

Očkování koček: Proč je důležité a co byste měli vědět

Očkování koček, nazývaná také „posilovací“ očkování, posilují ochranu kočky proti různým kočičím chorobám poté, co účinky prvního očkování začnou slábnout. Existují různá posilovací očkování, která by vaše kočička měla absolvovat ve stanovených termínech. Váš veterinář vám poskytne doporučení, kdy je vhodné vaši kočku přivést na další očkování.

Proč je důležité očkovat i kočky žijící pouze uvnitř domu? Pokud se zamyslíte nad zdravím své kočky, vždy je rozumné být opatrný, protože kočky mají povahu zvědavou. Základní očkování dokáže kočku ochránit, i kdyby se vydala na objevitelskou výpravu mimo bezpečí vašeho domova.

Očkování koček: Proč je důležité a co byste měli vědět

Kdy by mělo koťátko dostat první očkování?

Očkování koček začíná v kotěcím věku a skládá se z několika dávek vakcín. Základní vakcíny, které jsou pro koťata důležité, jsou proti panleukopénii, kaliciviru a herpesviru. Dále je možné očkovat koťata proti vzteklině a dalším nemocem, zejména pokud plánujeme mít venkovní kočku.

Očkování koček: Proč je důležité a co byste měli vědět

Očkování koček žijících pouze v domácnosti

Dospělé kočky žijící pouze v domácnosti mají nižší riziko nákazy a potřebují méně vakcín než venkovní kočky. I přesto by měly být pravidelně očkovány proti panleukopénii, kaliciviru a herpesviru. Očkování koček probíhá každé 3 roky, pokud je kočka zdravá a nemá jiné zvláštní potřeby.

Očkování koček: Proč je důležité a co byste měli vědět

Očkování venkovních koček

Venkovní kočky jsou vystaveny většímu riziku infekce, zejména od toulavých koček. Proto je pro ně nezbytné pravidelné očkování proti panleukopénii, kaliciviru a herpesviru, a doporučuje se i vakcinace proti chlamydióze. Na zvážení je také očkování proti vzteklině a leukóze, zejména pokud s kočkou plánujeme vycestovat za hranice České republiky.

Zdroj foto: Vethope.cz, Pixabay.com

Související příspěvky