Založení první řady cihel vyžaduje zkušenosti i špičkové vybavení. Nechte si s ním pomoci

Petr Halbrštát za Porotherm:

Založení první řady zdiva je jedním z nejdůležitějších a zároveň nejnáročnějších úkonů, které stavitele potkají během práce na hrubé stavbě. Tato fáze musí proběhnout bezchybně, protože na ní závisí všechny další etapy stavby. Přesně vyměřené a dokonale položené soklové cihly zajistí stabilitu konstrukce, rovné stěny i spolehlivou tepelnou izolaci a odolnost proti vlhkosti. Se zakládáním první řady soklových cihel si i zkušení stavaři nechávají poradit od odborníků.

Správné založení první řady cihel vyžaduje nejen čas a praxi, ale i špičkové vybavení. Nejlepších výsledků při zaměřování obvodových a nosných středových stěn dosáhneme za použití nivelačního přístroje – například rotačního laseru. Aby byla vrstva malty, kterou nanesete pod budoucí obvodovou či středovou nosnou zeď, ve stejné výšce na obou stranách, bude se hodit vyrovnávací souprava. Většina stavebních firem sice tuto sadu vlastní, nebo dokonce nabízí její půjčení, ale ani tak není vyhráno.

Na srovnání nerovností základové desky pod budoucími stěnami bude potřeba vyrovnávací souprava a hliníková lať, nemluvě o standardním zednickém náčiní doplněném o gumové kladivo na rovnání výšky cihel a pily na jejich zkrácení. Jestliže pracujete s cihlovým systémem Porotherm Profi, k vytvoření správné rohové vazby se v některých případech používají doplňkové cihly – rohové, koncové a poloviční koncové. Mezi doplňkovými cihlami, kde není pero a drážka, nanášíme spojovací materiál – buď zdící pěnu DryFix nebo tenkovrstvou zdící maltu. Samozřejmostí je mít neustále po ruce vodováhu.

Do zakládání první řady cihel se sám nepouští ani ten nejzkušenější technik. Jeden člověk totiž na celou práci rozhodně nestačí, musí mít k ruce nejméně dva šikovné pomocníky. Ti budou přeměřovat, podávat materiál, vrstvit maltu a kontrolovat všechny detaily. Sice je možné požádat sousedy, sázkou na jistotu je ale využít konzultace profesionála.

Nechte si poradit v oblasti zdění od odborníků z Porothermu. V rámci služby Pomoc se založením zdiva získáte pět hodin aktivní činnosti našeho stavebního technika. Dojede přímo k vám, pomůže se založením zdiva, vyhladí nerovnosti a dohlédne na bezproblémový průběh práce. Pokud plocha vaší stavby nepřesahuje 150 čtverečních metrů, založí kompletně celé nosné zdivo. K dispozici bude mít špičkové moderní vybavení od zmíněné vyrovnávací soupravy po rotační laser. Své služby expert poskytuje individuálním stavebníkům i stavebním firmám.

Staviteli tak stačí mít před návštěvou technika připravenou míchačku, kolečko, zakládací maltu, běžné zednické náčiní, jako je lžíce a cihly. Předem by také měl směrově vytyčit zdivo a otvory v něm, položit vodorovnou izolaci, zakreslit jeho rohy a zajistit přítomnost zmíněných pomocníků, které stavební technik během práce zaškolí a vysvětlí jim následující postupy.

Technik pracuje s cihlami Porotherm Profi, Porotherm Profi Dryfix, Porotherm EKO+ Profi, Porotherm EKO+ Profi Dryfix, Porotherm T Profi, Porotherm T Profi Dryfix a Porotherm AKU Profi. Tyto cihly jsou určené pro první vrstvu obvodového nosného i nenosného zdiva s vysokými nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci stěny. Proto mají vyšší nosnost a jsou ošetřeny hydrofobizačním přípravkem proti nasáknutí vodou. Soklové zdivo je odolné proti požáru a díky zařazení do kompletního systému Porotherm na něj bez potíží navazují další řady cihel. Pak můžete bez obav začít stavět i svépomocí.

Zdroj foto: Wienerberger CZ, Porotherm

Související příspěvky