Zařizujeme moderní jídelnu

Mnoho lidí si při zařizování jídelny koupí velký stůl s židlemi, který najde jako hotovou soupravu v obchodě s nábytkem a dále se touto místností moc nezabývá. Existuje několik zásadních, ale i menších a jednodušších kroků, které povedou k modernizaci vaší jídelny, ať je jakákoliv.

Dřevěné prvky

Dřevo patří jak do tradičních, tak do moderních jídelen. Trendem jsou trvale udržitelné produkty, proto je důležité vybírat nábytek z kvalitních materiálů, který vám vydrží ve skvělém vzhledu a funkčnosti celá léta. Do jídelny se nejvíce hodí dubový nábytek z masivního dřeva, který odolává času a nepotřebuje mnoho času a energie na údržbu.

Úložný prostor v elegantním provedení

Tradičním jídelnám dominovaly vitríny s vystaveným nádobím. Modernější jsou však praktické komody do jídelny. Schováte do nich ubrousky, příbory a pokud budou zásuvky hlubší, tak i většinu nádobí, které používáte pro slavnostnější příležitosti. Samozřejmě, podaří se vám do nich schovat i skleničky a případně i společenské hry, které používáte, máte-li doma návštěvu. Nejlepší na tom je, že na ničem z toho nemusíte pravidelně utírat prach, ale chytře je odložíte do zásuvek.

Dodejte jídelně pečeť vaší vlastní osobnosti

Chcete-li volit moderní prvky, vsaďte na minimalismus, ale nemusíte se obávat, že bude vše jen v černé a bílé barvě. Moderní minimalismus totiž staví na tom, že se zbavíme všeho zbytečného a necháme si jen praktické a krásné věci. Proto se nebojte dodat jídelně šmrnc vaší vlastní osobnosti, například ve formě hrníčků pro páry. Takto vyjádříte svou lásku a také podle východních filozofií je vhodné vystavovat si věci v párech, abyste podpořili soudržnost a lásku v domácnosti.

Malujte, malujte, malujte

Při malování nás jako první napadnou stěny a to je také jedna z možností. Moderní jídelny mají odstíny ocelové, hořčičné nebo lesní zelené. Tyto barvy podporují chuť k jídlu a zároveň dobrou náladu. Ale tady to nekončí. Pokud máte dřevěné židle, namalujte je klidně i s dvěma odstíny tón v tónu nebo natřete jídelní stůl. Pokud máte vitrínku se skleničkami, křišťálem nebo s porcelánem, můžete natřít její zadní stěnu.

Vyměňte lustr

Vyberte si modernější lustr-in jsou stále odhaleny žárovky a také lustry, kterým dominuje černý kov. Pokud nechcete mnoho investovat, pořiďte si černou barvu ve spreji a svůj současný lustr obarvěte. Vyhýbejte se skleněným krytům na žárovky a florálním motivům. Moderním prvkem může být i zajímavě tvarovaný bílý lustr, na kterém vynikne hra stínů podle toho, jak je poskládaný.

Vyměňte čalounění na židlích

Pokud vaší jídelně dominují židle se sametovým efektem a květinovými dekorativními látkami, čím dříve na nich vyměňte čalounění. Moderní jídelny potřebují jednoduché geometrické vzory nebo jednobarevné čalounění, které je samozřejmě impregnováno, aby na něm nezůstávaly fleky.

Osvěžující rostliny

Během posledních dvou let maximálně vzrostla popularita pokojových rostlin. Řezané květiny mají také své kouzlo, ale moderní jídelny by měly být plné zelených pokojíčků, které osvěží vzduch a přidají vaší jídelně příjemný pocit domácí pohody. Příroda uklidňuje, proto si jich dopřejte i více než šest kusů v jedné místnosti.

Moderní umění

Třešničkou na dortu je v moderní jídelně obraz na zdi. Volte velké formáty abstraktního umění v tlumených, neutrálních barvách. Neměly by být křiklavé, pouze příjemně přitahovat pohled návštěvníků. Pokud máte raději fotografie, vsaďte na velké formáty fotografií krajiny, ideální hor, moří nebo lesů, které přinesou ještě více přírodních prvků blahodárně působících na naši psychiku.

Zdroj foto: aminabytek.cz, Pixabay.com

Související příspěvky