Usnadněte si fungování v kuchyni. Často stačí jen maličkosti

Kuchyň je středobodem domácnosti, kde se odehrává život celé rodiny. Někdy je ale kuchyň malá a je velmi obtížné zařídit ji tak, aby byla také účelná. Zkuste tyto tipy, které vám organizaci kuchyně usnadní a udělají z ní nejpraktičtější místnost ve vašem bytě.

Organizace kuchyně

Základem efektivního návrhu kuchyně by měly být velmi snadno přístupné odkládací a úložné prostory. Ve spodní části se více uplatní skříňky se zásuvkami, nahoře zase spíše skříňky s dvířky a policemi. Nezapomeňte také na kouty linky nebo horní skříňky, které bývají často nevhodně nebo nedostatečně využité, což je škoda. Pomoci může kuchyňský drátěný program, který pomůže najít místo i tam, kde byste jej nehledali.

Osvětlení

Druhým nejdůležitějším bodem bude zcela jistě světlo. Nezbytné je hlavní centrální osvětlení. Jelikož si však při práci obvykle stíníme vlastním tělem nesmí chybět také osvětlení, které bude zabudované přímo pod linkou nebo pod policemi. Někdy postačí i jen obyčejné LED pásky, které ale poskytují dostatečné množství osvětlení.

Promyslete umístění jídelního stolu

Ten bývá v kuchyni často hlavním kusem nábytku, ale právě proto musí být vybrán velmi pečlivě a s ohledem na prostor i design. Pokud chcete ušetřit místo, může pomoci zvolit atypické stolové nohy, které jsou umístěny spíše v prostředku desky stolu a nebrání tak v průchodu neb zasouvání židlí. Zajímavou variantou mohou být i různé skládací stoly, které umožňují relativně snadno zvětšit potřebný prostor v kuchyni.

Na usnadnění nešetřete

Je jasné, že některé vychytávky mohou být dražší než nejlevnější řešení. Zkušenost je ale taková, že pár tisíc navíc obvykle není nic v porovnání s tím, že si ušetříte spoustu nervů, místa a zbytečných starostí. Proto se nebojte do chytrých řešení investovat. Například zásuvkové systémy sice bývají dražší než běžné skříňky, ale zkušenost ukazuje, že jsou daleko pohodlnější a přístupnější pro každodenní používání.

Zdroj obrázků: KUPRYNENKO ANDRII / Shutterstock.com, Pixabay.com

Související příspěvky