Jen správné skladování zrn vám zajistí skutečně maximální požitek z kávy

I když to možná nevíte, káva je na skladování poměrně choulostivá a pokud s ní nebudete správně nakládat, nebude vám chutnat. Její aroma a chuť velmi snadno mizí působením vzduchu, tepla a světla, takže je třeba si na toto všechno dávat pozor.

Díky pražení získává káva své jedinečné aroma a chuť, ale to může snadno ztratit, pokud ji vystavíme nepříznivým podmínkám. Každá dobrá pražírna kávy to ví, a proto vám většinou poradí, jak máte kávu správně skladovat, aby si zachovala své nejlepší vlastnosti.

Vlhkost

Jestliže se stane to, že káva navlhne, dochází ke změně jejích fyzikálních vlastností, a následkem toho ztrácí svou chuť – budete mít tedy sice čerstvou kávu, ta však nebude mít prakticky žádnou výraznou příchuť.

Zápach

Káva na sebe dokáže velmi snadno vázat pachy z okolí. Ty mohou výrazně nebo úplně změnit čichový profil kávy, a dokonce ovlivnit i její chuť. Určitě se tedy vyhněte skladování kávy vedle aromatických látek, jako jsou čaje, koření nebo třeba čisticí prostředky. 

Výkyvy teplot

Je třeba se vyhýbat velkým teplotním výkyvům. Hrozí pak ztráta vůně, ale také negativní působení kyslíku a následná oxidace. Kvůli změnám teplot může dojít ke žluknutí kávy, při níž se oleje oddělují od zrna a vystupují na povrch. Pak je káva již takřka nepoužitelná a je lepší ji vyhodit.

Světlo

Pokud na kávu dopadají přímé sluneční paprsky, hrozí, že se urychlí rozklad látek obsažených v zrnech. Káva by tedy vždy měla být pečlivě chráněna před světlem.

Jak na to správně?

Ideální je pořídit si speciální nádobu s těsnícím víčkem, pístem a jednocestným ventilem. Takto bude ventil propouštět přebytečné uvolněné plyny ven z nádoby, ale zároveň kávu ochrání před nežádoucími podmínkami. Vyhněte se skladování kávy například v lednici nebo v mrazáku. Takto nízké teploty rozhodně nejsou ideální a mohou zbytečně poškodit kvalitu zrn.

Zdroj obrázků: Tatevosian Yana / Shutterstock.com, Pixabay.com

Související příspěvky