Urban Jungle, buďte i ve městě blíž přírodě

Bydlíte v centru města a chybí vám trocha zeleně? Dobrou zprávou je, že i když žijete v bytě, nemusíte se vzdát snu o rozkvetlé zahradě. Zapojte představivost, inspirujte se moderními pěstitelskými tipy, vezměte do rukou to správné náčiní a pusťte se do práce. Máte-li navíc k dispozici alespoň maličký balkon, stačí pár organizačních vychytávek k tomu, abyste zahájili pěstování ve velkém.

Vytvořte si doma divočinu

Každoročně připadá na 3. března Světový den divoké přírody, oslavte ho letos tím, že si jí kousek přenesete domů. Vracet do domácností záplavu zeleně je moderní i krásné. V posledních letech se pro tento životní styl zažilo označení Urban Jungle. Pokud dáváte přednost troše teorie, než se vrhnete do praktického užití, skočte na nákupního rádce Heureka, kde najdete nejen knihu zabývající se tímto tématem, ale třeba i momentálně nevyhledávanější knihu Zeleninová zahrádka a také spoustu užitečných pomůcek pro začátečníky i pokročilé pěstitele. Základem je velké množství jakýchkoliv pokojových rostlin, čím větší, tím lepší. Od sukulentů po obří fíkusy či popínavky přejděte plynule do kuchyně a zaplavte ji čerstvými bylinkami, a pokud se vám ještě někam vejdou třeba rajčata, papriky a další užitkové rostliny, tím lépe. Není nic jednoduššího než nakoupit semínka přes internet, pořídit si skvělé pomocníky pro pěstování, jaký jsou samozavlažovací květináče a truhlíky a začít. Krásné a funkční kousky najdete na Heurece už za pár set korun.

Pověste to do vzduchu

Při svých zahradnických pokusech si nemusíte klást žádná omezení, využijte i vzdušný prostor. Existuje spousta rostlin, které lze pěstovat hydroponicky v závěsných kontejnerech a krásné jsou také kokedamy. Ty jsou inspirované japonskými bonsajemi a doslovný překlad zní „mechová koule“, neboť právě ta tvoří základ této živé dekorace. Praktické jsou také vertikální zahrady, které si vytvoříte zavěšením truhlíků na stěnu, nebo využijte starší paletu. První moderní pojetí vertikálních zahrad jsou spojována s profesorem architektury Stanleym H. Whitem, který si tyto systémy nechal v roce 1938 patentovat. Zelené stěny odbourávají škodliviny z ovzduší, zvlhčují vzduch a fungují i jako izolace, proto začaly být od 80. let budovány i v kancelářských prostorách.

Jste-li majiteli oken a popřípadě balkonů, vypěstujete díky dostatku světla a tepla téměř cokoliv, klidně si dejte do truhlíku třeba i mrkev, salát nebo jahody. Navíc lze v dnešní době pořídit i odrůdy ovoce a zeleniny speciálně určené pro balkony, respektive pěstování v nádobách. A chcete-li jít ještě o trochu dále, pořiďte si na parapet miniskleník.

Jezírko v interiéru

Dojem skutečné džungle dotvoříte s pomocí domácí vodní zahrady. Zní to složitě? Ale vůbec ne. Připravte si plastovou či kamennou nádobu, nebo staré akvárium. Přidejte štěrk, kamínky a sladkovodní rostliny. Vybírat můžete z plovoucích a ponořených, v prodejnách akvaristiky nebo přes Heureka.cz najdete celou řadu rostlin i vhodného vybavení. Některé druhy rostlin vám pomohou udržovat vodu ve vašem „jezírku“ čistou a bez řas, mají totiž schopnost přeměňovat oxid uhličitý na kyslík.

Zahrada v obraze

Jestli si na nějaké větší zahradničení netroufáte a trpíte pocitem, že vám uschne i kaktus, zkuste svůj domov ozvláštnit alespoň zelenými obrazy. Jedná se o obrazy z mechu a jiných rostlin, které nezabírají místo a zpravidla nevyžadují ani zvláštní péči. Co se týče mechových obrazů, pak vězte, že se nejedná o mech, který seberete v lese. Tento je stabilizovaný speciální konzervační látkou, biologicky odbouratelnou, díky níž si uchovává přirozený vzhled až po dobu pěti let. Stačí pouze myslet na správnou teplotu a vlhkost vzduchu v místnosti a nevystavovat ho slunečnímu záření. Živý obraz si při troše šikovnosti můžete i vyrobit.

Množství inspirace z oblasti péče o rostliny a příslušenství k pěstování, o které již nyní raketově roste zájem, najdete na nákupním rádci Heureka. A určitě se vyplatí nějaký ten zelený koutek si v bytě vytvořit, protože i nejrůznější průzkumy prokázaly, že pobyt v zeleni zmírňuje únavu a bolesti hlavy. Aby také ne, zelená je barvou harmonie.

Komu se vůbec nechce zahradničit, ale přesto by rád udělal něco pro přírodu, zjistěte si možnosti ve svém okolí a vydejte se zasadit strom, takový 21. březen, kdy slavíme Mezinárodní den lesů, je k tomu jako stvořený.

Věděli jste, že

…pouhých 30 minut týdně v obklopení přírodou dokáže snížit tlak a depresi? Podle výzkumu Yoshifumi Miyazakiho jsou nejvíce ozdravné procházky v lese, které zvyšují hladinu tzv. anti-rakovinových proteinů. Navíc je dokázáno, že soustředěné nádechy a výdechy harmonizují tělo i mysl.

Zdroj foto: Heureka

Související příspěvky