Tipy k dokonalosti vaší architektonické fotografie

Naše moderní kultura posedlá obrazem nás přiměla konzumovat velké množství architektury prostřednictvím fotografií, na rozdíl od fyzických, prostorových zážitků. Výhody architektonické fotografie jsou velké; umožňuje lidem získat vizuální představu o budovách, které možná nikdy v životě nedostanou příležitost navštívit, a vytváří tak cenný zdroj, který nám umožňuje rozšířit naši architektonickou slovní zásobu.

Nicméně, pokud jde o architekturu, musíme zůstat kritickí vůči nevýhodám fotografie. Jeremy Till, autor knihy „Architecture Depends“, to shrnuje ve své kapitole „Out Of Time“: „Fotografie nám umožňuje zapomenout na to, co se stalo předtím (bolest z dlouhého porodu, abychom dosáhli dodání plně tvarované budovy) a co má přijít poté (urážka času, když se sem nastěhuje špína, uživatelé, změny a počasí). Zmrazí čas nebo spíše zmrazí čas. Architektonická fotografie ‚povznáší budovu z času, bez dechu‘, a tím poskytuje útěchu architektům, kteří mohou na okamžik snít o tom, že architektura je stabilní moc existující nad přílivy času.“

Architecture Free Stock Images

Fotografujte za různých povětrnostních podmínek a denní doby

Lidé často vyhledávají to nejdramatičtější osvětlení, aby natáčeli architektonické zázraky, jako jsou hodiny západu slunce, kdy jsou stíny dlouhé a barvy jasné. Ačkoli to často vede k velmi atmosférickým obrazům, skutečně to zapouzdří atmosféru budovy pouze v jednom konkrétním okamžiku. Fotografování série snímků v různých denních dobách nebo dokonce za různých povětrnostních podmínek může pomoci vykreslit úplnější příběh vztahu budovy s jejím prostředím.

Upřednostněte dobré osvětlení

Bez ohledu na to, kdy fotografujete, dobré osvětlení by mělo být vždy prioritou. Skvělé architektonické osvětlení pomáhá zdůraznit prostor, konkrétní strukturu nebo atmosféru, a hraje tak velkou roli při utváření pochopení toho, co je v daném konkrétním architektonickém projektu důležité.

Hledejte jedinečný úhel

Hraní s perspektivou není jen zábavná věc, může být také velmi obohacující. Pokud si uděláte čas na nalezení jiného úhlu, ze kterého budete fotografovat, můžete odhalit přehlíženou formu nebo abstrakci detailu budovy, což může vést k další úrovni krásy a uznání její formy.

Prozkoumejte detaily stejně jako celek

Ačkoli fotografování širokoúhlým objektivem je obvykle to nejchytřejší, co lze při fotografování architektury udělat, budovy obsahují stovky složitých malých detailů, které se ztratí, když je celá fasáda nebo místnost natočena na jeden snímek. Zkoumání detailů zblízka může odhalit něco nového například o historii nebo konstrukci budovy.

Zdroj foto: Stockfreeimages.com

Související příspěvky