Jak správně pečovat o nábytek z masivního dřeva

Nábytek z masivního dřeva je oblíbeným prvkem mnoha domácností. Jde o přírodní materiál, který jde s dobou už dlouhá léta. V místnostech dokáže navodit pocit bezpečí a pohody a zároveň skvěle dotvořit design interiéru. Přestože se tohoto materiálu využívá již po staletí, jeho vzhled je tak nadčasový, že se hodí i do dnešních moderních domácností.

Kromě pevnosti a odolnosti má i mnoho dalších výhod. Jednou z nich je dlouhá životnost. Nábytek z masivního dřeva může skvěle sloužit desítky let, ale je také potřeba o něj určitým způsobem pečovat a udržovat jej.

Co je masiv?

Masivní dřevo je přírodní materiál, který má spoustu skvělých vlastností. Dřevo má však i svou nevýhodu, a to tvarovou nestálost. Ve vlhkém prostředí nasává vlhkost a rozšiřuje se, v přílišném suchu se zase vysušuje a smrskává.

Kvalitní kulatina se nařeže na hranoly nebo latě, ty se nechají dobře vyschnout, poté se může dále zpracovávat. I proschlé dřevo však vykazuje tvarovou nestálost a z tohoto důvodu se pro výrobu nábytku z masivu nejčastěji používají tvarově stálejší spárovky (desky vzniklé slepováním hranolů).

Nábytek může být vyroben z tvrdého (např. dub, buk), měkkého (smrk, borovice, lípa) či exotického dřeva (mahagon, eben, teak a další). Volba materiálu záleží na vašich potřebách, preferencích a finančních možnostech. Kvalitní nábytek z masivního dřeva nakoupíte na e-shopu drevenakrajina.cz.

Kam nábytek z masivu umístit?

I umístění nábytku z masivu má svá pravidla. Z výše uvedených důvodů by neměl být umístěný v příliš vlhkém ani v příliš suchém prostředí. Optimální vlhkost vzduchu v interiéru je 30-40 %. Dávejte také pozor, aby se nábytek nedostal do styku s mokrými předměty.

Dřevu neprospívá ani střídání teplot. Ideální teplota vzduchu je okolo 20 °C. Neumisťujte proto masivní nábytek do blízkosti tepelného zdroje (topení, krb), klimatizace ani zvlhčovačů vzduchu.

Najděte pro něj místo s vodorovnou podlahou, kam nesvítí přímé slunce.

Čištění masivního nábytku

I při úklidu platí, že by se k nábytku neměla dostat přílišná vlhkost. Měkký a jemný hadřík mírně navlhčete a prach či nečistotu setřete. K čištění nepoužívejte hrubé materiály, aby nedošlo k poškození povrchu.

Také nepoužívejte čistící prostředky, které nejsou určeny pro dřevěný nábytek nebo jeho povrchovou úpravu. K ošetření raději používejte prostředky doporučené vaším dodavatelem, kterým může být právě https://drevenakrajina.cz/.

Údržba povrchu

Nábytek z masivu může mít různé povrchové úpravy – moření, lakování, ošetření barvou, impregnaci olejem či voskem. Každá úprava má své plusy i mínusy a vyžaduje určitou péči.

Povrchová úprava mořením, lakováním nebo barvou

Údržba těchto povrchů je velmi snadná a nemá žádné zvláštní požadavky. Nevýhodou je, že při větším poškození je třeba povrch kompletně zrenovovat.

Voskovaný nábytek

Jeho údržba je složitější, ale stále ji zvládnete sami doma. Tato povrchová úprava má mnoho výhod, ale vyžaduje pravidelnou aplikaci tenké vrstvy vosku a následné přeleštění.

Nábytek impregnovaný olejem

Olejovaný nábytek je nutné každé 2-3 měsíce ošetřovat speciálním olejem.

Zdroj foto: Drevenakrajina.cz

Související příspěvky