Solární ohřev vody šetří vaši kapsu

Vzhledem ke stále se zvyšujícím cenám energií se vyplatí zapřemýšlet nad alternativními zdroji. Jedním z nich je solární ohřev, u kterého si snadno spočítáte, zda se vám vložená investice vrátí zpátky. Kromě finanční úspory navíc ulevíte přírodě díky energetické soběstačnosti při výrobě elektřiny.

Solární ohřev vody šetří vaši kapsu

Proč se pro solární ohřev vody rozhodnout?

V první řadě je třeba si uvědomit, že právě ohřev vody patří k nejnákladnějším položkám, co se týče energetických výdajů. Oproti tomu správně navržený solární systém vám během slunných dnů od jara do podzimu pokryje veškerou spotřebu teplé vody. Věděli jste, že solární ohřev vody vám dokáže uspořit až 60 % ročních nákladů za elektřinu? Navíc pro jeho pořízení můžete využít nemalou finanční dotaci. Solární panel kromě zmiňovaného ohřevu vody dokáže také přitápět či ohřívat vodu v bazénu.

Solární ohřev vody šetří vaši kapsu

Co budete potřebovat?

Pořídit si ohřev vody sluncem je velmi snadné. Stačí zakoupit solární kolektor a akumulační zásobník či ostrovní solární systémy. Jejich rozměry a kapacita se odvíjí od počtu členů v domácnosti. Na 1 osobu počítejte s kolektorem o rozměru 1-1,5 m2. Co se týká akumulačního zásobníku, jeho velikost přizpůsobte denní spotřebě vody 80-100 litrů na člověka. Abyste si udělali konkrétní představu, berte v potaz, že v letních slunných dnech ohřeje kolektor o ploše 1 m2 až 100 litrů vody na teplotu 55 °C.

Solární ohřev vody šetří vaši kapsu

Spočítejte si to

Pokud si stále lámete hlavu nad tím, zda se vám pořízení solárního systému vyplatí, inspirujte se tímto příkladem. Kvalitní fotovoltaický systém pořídíte kolem 20 000 Kč. Solární kolektor vyrobí průměrně 350 kWh/m2 za rok. Za toto množství elektřiny byste běžně zaplatili 1 000 Kč ročně. Z tohoto pohledu je patrné, že počáteční investice se vám vrátí cca za 20 let. Využijete-li navíc dotaci, návratnost investice se ještě zkrátí.

Zdroj foto a video: Eon.cz, Pixabay.com

Související příspěvky