Jste připraveni na novou zahradnickou sezónu? Po zimě zkontrolujte nejen stav pozemku, ale i vašich zahradních pomocníků

Sněhová pokrývka se drží už jen na horách a příroda se pomalu probouzí k životu. Nyní je ten správný čas upnout svou pozornost k zahradě a trávníku, které potřebují revitalizaci po dlouhém chladném období. Podívat byste se měli ale i do vaší kůlny, stodoly či na půdu, kam jste zazimovali vaše zahradní pomocníky a zhodnotit jejich stav. Čím lepší vybavení budete mít, tím bude práce snazší a rychlejší, což platí hlavně u sekaček na trávu. Která je vhodná pro vaši zahradu?

Starost o trávník není zrovna činností z nejoblíbenějších. Právě proto je důležité vybrat si kvalitního pomocníka přesně pro vaši zahradu, který zajistí, že budete mít práci brzy hotovou, a to bez velkého vypětí sil.

Údržba po zimě

Ačkoliv u sekaček na trávu hraje velkou roli především jejich zazimování, stroj, než se pustíte do první úpravy trávníku po zimě, dobře zkontrolujte. U standartních sekaček vyměňte olej, pokud je součástí sekačky i olejový filtr, tak taktéž vložte nový. Sekačku celkově zkontrolujte, včetně všech šroubů, koleček řemenů, vše, co je poškozené vyměňte. Pozornost věnujte i nožům, které naostřete. U robotických sekaček je správné zazimování snad ještě důležitější, i proto například společnost Robomow poskytuje službu zimní údržba a uskladnění. Před sezónou je pak třeba jen zkontrolovat, případně vyměnit, nože.

Co zohlednit před nákupem?

Než se vydáte do obchodu, dobře se podívejte na pozemek, kde se budete sekáním trávy realizovat. Konkrétně je dobré znát jeho velikost, sklon, množství překážek a rostlých stromů. Obecně se doporučuje, že pro plochy o rozloze přesahující 3 500 m2 jsou ideální traktůrky, menší obstarají elektrické, benzinové nebo robotické sekačky. Důležitý parametr je také stav zahrady, kvalita trávy a v neposlední řadě i vaše časové možnosti. Například přerostlá tráva vždy potřebuje silnější stroj, a to bez ohledu na její množství či rozlohu pozemku. Při výběru konkrétní sekačky pak dbejte především na kvalitu materiálu a jeho zpracování, kvalitu a pevnost nožů, aby opravdu sekaly a jen „neokusovaly“, a zohledněte i šíři sečení, protože čím širší, tím logicky rychlejší.

V anglickém stylu

Potrpíte si na krásně zelený, zdravý, hustý a vyživený trávník v anglickém stylu? Takováto úprava vyžaduje pravidelný střih a péči, proto vězte, že velmi oceníte robotickou sekačku. Ty se postarají nejen o perfektní střih, ale i o výživu. Posekanou trávu totiž nesbírají, ale nechávají ji ležet na zastřiženém zeleném koberci, čímž mu dopřejí vláhu i výživu. Bezesporu největší devízou robotických sekaček je ale úspora času. Například sekačka Robomow RS 635 Pro SV se díky vysokému výkonu motoru postará o úpravu trávníku do velikosti 5 000 m2, vydrží pracovat až 100 minut v jednom kuse a lze ji ovládat hlasem či webovou aplikací. Ani nerovností se bát nemusíte, tento model zvládne sklon až 20°. Vy tak můžete mít nohy nahoře a sledovat, jak pracuje za vás.

Pro rozlehlejší pozemky

Jste majitelem rozhlehlé zahrady či sadu? Pokud si chcete práci ulehčit, zaměřte svůj pohled směrem k traktůrkům, které v sobě spojují kvalitní seč, pohodlí, komfort a rychlost, protože starost o větší pozemky vyžaduje více času i síly. Pokud patříte spíše k nováčkům, co se větší techniky týče, chybu neuděláte s modely Cub Cadet z řady LT1, které jsou mimořádně všestranné. Jejich hlavní výhoda spočívá v rychlém sečení velkých ploch, navíc se můžete rozhodnout, zda chcete trávu sbírat do sběrného koše nebo ji nechat, pomocí bočního výhozu, ležet. Komfort je pak zaručen sedadlem s vysokým opěradlem, komfortním měkkým volantem a pohodlnou volbou výše seče. Pamatujte, že není umění práci udělat, ale práci si ulehčit.

Související příspěvky