Digitronové hodiny Nixie: limitovaná edice unikátních designových hodin

Chcete mít doma moderní designový doplněk, který navíc vypráví technologický příběh starý přes 66 let? Limitovaná edice hodin Nixie od české značky Noyce Joyce je postavená z číslicových výbojek – tzv. digitronů – a spojuje letitou technologickou historii prvních displejů z minulého století s aktuálními designovými trendy, které sází retro vzhled doplněný industriálními kovovými prvky.

Hodiny jsou koncipovány jako originální stavebnice, kterou si musíte nejprve složit, než se z nich stane skvělý a funkční designový doplněk. Zaujmou tak nejen milovníky designu, ale i ty, kterým je blízká technika nebo modelařina. Jako kreativní stavebnicový projekt navíc při sestavování zabaví nejen dospělé, ale i starší děti, kterým poodhalí svět elektrotechniky.

Digitron, neboli znakovou výbojku, uvedla na trh v roce 1955 americká firma Burroughs Corporation, která si zároveň zaregistrovala značku Nixie. Jedná o zkratku názvu projektu „NIX I“, tedy Numeric Indicator Experiment No. 1. Existuje ovšem i teorie, že název experimentu byl navržen tak, aby jeho zkratka evokovala bájného germánského vodního démona Nixe, který je podobný našemu vodníkovi. Digitrony jsou malými skleněnými elektrosoučástkami, které ukazují číslice. Hojně se používaly před vznikem digitálních displejů, a to hlavně v 60. a 70. letech minulého století ve stolních kalkulačkách, registračních pokladnách, měřicích přístrojích, a právě elektronických hodinách. Výroba digitronů byla ukončena před téměř 40 lety, což v nich v současnosti dělá exkluzivní a limitované zboží.

Hodiny Nixie od Noyce Joyce se prodávají jako kreativní stavebnice. Ta je složena z 30 dílů a podle přehledného návodu ji do hodiny zvládne sestavit úplně každý. Stavebnice připomíná 3D puzzle, kdy na sebe vrstvíte jednotlivé tištěné elektro spoje s pokovenou hranou. Ty jsou protkané sofistikovanou elektronikou, kterou tvoří 310 elektronických součástekpro zprovoznění digitronů. Po zkompletování se Nixie hodiny dají postavit, případně si je můžete pomocí háčků pověsit na zeď.

Kreativní sadu designových digitronových hodin Noyce Joyce z limitované edice pořídíte za 3046 Kč (bez dph) na e-shopu noycejoyce.com/cs.

Jak si složit Nixie hodiny, se můžete podívat v tomto videu:

Související příspěvky