Krůta u společného stolu

Přelom loňského a letošního roku je vyvrcholením mnoha příležitostí a důvodů k přípravě vynikajících rafinovaných pokrmů. Kulinářství je velmi kreativní sféra, ve které můžeme dát volnou ruku své představivosti a fantazii. Členové domácnosti a hosté určitě ocení to, že spojíme kreativitu v kuchyni s chutnými a vysoce kvalitními výrobky, např. s krůtou.

Rodinným setkáním u společného stolu často vévodí maso. Mnoho Čechů si nedokáže představit, že by mohlo chybět například o Vánocích. Obdobně u obyvatel jiných evropských zemí, kteří v tomto rodinném čase sází na šťavnaté porce masa, mimo jiné krůtího. Španělé si slavnostní dny spojují například s krůtou plněnou lanýži a na italském stole se maso podává s pečenými brambory a zeleninou.

Podle Szymona Szlendaka, šéfkuchaře a odborníka programu “Krůta z Evropy – pod křídly kvality“, Češi také oceňují přednosti krůtího masa a jeho kulinářskou rozmanitost.

Pečená krůta plněná jablky a brusinkami, krůtí prsíčka plněná sušenými švestkami nebo ořechy nebo krůtí paštika s drůbky – to jsou osvědčené návrhy pro setkání u společného stolu,” uvádí Szymon Szlendak.

Zdůrazňuje také, že krůtí maso je dobrá volba jak pro každodenní použití, tak i zvláštní příležitosti.Jeho zásadní výhodou je totiž neutralita – samo o sobě nemá výraznou chuť a vůni. 

„To přispívá k tomu, že jako složka jídla může přebrat chuť a vůni různých doprovodných přísad, např. brusinek, pomerančů nebo sušených švestek spojovaných se svátky,” dodává Szymon Szlendak.

Kromě kulinářského aspektu k používání krůtího masa vybízejí také jeho nutriční hodnoty. Krůtí maso má vysoký obsah bílkovin, navíc krůta je zdrojem vitaminů B3, B6, B12, D, draslíku, fosforu a zinku. Vitaminy D a B12 pomáhají při správném fungování imunitního systému, draslík při správném fungování svalů, zinek při udržování správných kognitivních funkcí a fosfor při udržování zdravých kostí a zubů. Krůtí maso má proto mnoho předností. Stojí za to přesvědčit se o nich při přípravě jídel pro společné setkání u stolu. Zde je několik kulinářských inspirací, které si podmaní chuťové buňky nejbližších.

Zlatavá krůta s jablky a brusinkami

Ingredience pro 4–5 osob:

asi 5–6kilogramová krůta

olivový olej

sůl, pepř a oblíbené bylinky k masu

Ingredience na nádivku:

2 kyselá jablka

mandle

vlašské a lískové ořechy

sušené brusinky

2 lžíce medu

rozinky

Příprava nádivky:

1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů.

2. Začneme mandlemi, které zalijeme vroucí vodou, necháme stát asi 15 minut a pak je oloupeme. Oloupané mandle, vyloupané vlašské a lískové ořechy dáme na plech vyložený alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a počkáme, dokud nezezlátnou, a pak je necháme vychladnout.

3. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky, vložíme do misky společně se všemi složkami nádivky. Nyní přidáme med a vše společně promícháme.

Příprava krůty:

1. Den předem zalijeme krůtu studenou osolenou vodou s kořením a necháme stát 12 hodin, nejlépe přes noc.

2. Následující den začneme předehřátím trouby na 200 stupňů. Pak maso osušíme, dochutíme solí a pepřem a naplníme připravenou nádivkou. Nakonec krůtu sešijeme bavlněnou nití. Takto připravenou krůtu potřeme olejem a vložíme do pekáče také potřeného olejem.

3. Krůtu pečeme asi 30 minut při teplotě 200 stupňů, pak teplotu snížíme na 170 stupňů. Takto krůta zůstane šťavnatá uvnitř. Doba pečení krůty závisí na její hmotnosti – každý jeden kilogram je asi 40 minut pečení. Přibližná doba pro 5kilogramový kus je asi 3,5 hodiny. Stojí za to pravidelně polévat maso vlastní šťávou nebo vodou.

4. Hotovou krůtu necháme stát 20 minut a teprve pak ji nakrájíme. Ke každé porci přidáme lžíci nádivky.

Krůtí prsíčka pro zvláštní příležitosti plněná sušenými švestkami a ořechy

Ingredience pro 4–5 osob:

2 kg krůtích prsíček

3 plátky krůtí panenky

Koření: 1 lžička soli a pepře, 2 lžičky sladké papriky a majoránky

2 lžíce citronové šťávy

100–150 g másla

Ingredience na nádivku:

1 vejce

1 sklenice vlašských ořechů

1/2 sklenice sušených brusinek

1/2 sklenice sušených švestek

1/2 lžičky skořice

sůl podle chuti

Příprava nádivky:

1. Začneme nakrájením brusinek a sušených švestek na malé kousky. Pak v mlýnku nameleme ořechy. Všechno spojíme a dáme stranou.

2. Připravíme si krůtí maso. Krůtí svíčkovou nakrájíme na kostky a nameleme v mlýnku na maso.

3. Do mletého masa přidáme nakrájené sušené ovoce a namleté ořechy. Přidáme vejce, sůl a promícháme. Odložíme stranou.

Příprava krůtích prsíček:

1. Krůtí prsíčka položíme na velkou desku, zakryjeme potravinářskou fólií a naklepeme paličkou na maso a pak pokapeme citronovou šťávou a přidáme sůl a pepř. Je důležité, aby maso tvořilo jeden kompaktní celek.

2. Pak připravíme roládu – na bok jednoho naklepaného prsíčka dáme nádivku. Musíme jej trochu zploštit a pak zakryjeme polovinou másla. Nyní maso stočíme a pak roládu zavážeme kuchyňskou nití a posypeme kořením. Takto připravenou roládu necháme přes noc v chladničce.

4. Následující den předehřejeme troubu na 200 stupňů. Během této doby vložíme roládu do pečicího rukávu, zbývající polovinu másla nakrájíme na kousky a položíme na maso. Rukáv svážeme a uděláme několik otvorů.

5. Až bude trouba předehřátá, vložíme do ní maso asi na 1 hodinu. Po uplynutí této doby necháme roládu v zahřáté troubě ještě několik minut.

6. Nakonec maso vytáhneme z rukávu. Vzniklou šťávu přelijeme do sklenice. Roládu nakrájíme na plátky a před podáváním ji polijeme šťávou z výpeku.

Krůtí paštika s drůbky a nádechem brusinek

Ingredience pro 5–6 osob:

1 kg krůtího masa, nejlépe vykostěného stehna

300 g krůtích drůbků

polévková zelenina

300 g syrové slaniny

100 g vařených ječných krup

2 vejce

2 lžíce sušených brusinek

2 lžíce sušených švestek

6 sušených hub

2 lžíce strouhanky

sádlo na vymaštění formy

2 lžíce sušené majoránky

mletý muškátový oříšek

sůl

černý pepř

1. Polévkovou zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kousky, přidáme krůtí maso a připravíme jako na vývar. Vaříme asi 2–3 hodiny. Mezitím si uvaříme ječné kroupy.

2. Asi 30 min. před koncem vaření přidáme do vývaru očištěné drůbky, pak vývar odstavíme a necháme úplně vychladnout. Vyjmeme maso a zeleninu.

3. Nakrájíme najemno slaninu a smažíme na pánvi několik minut, dokud nezměkne. Pak přidáme slaninu k uvařenému masu a zelenině.

4. Umeleme maso mlýnkem – dvakrát nebo třikrát, společně s vyškvařenou slaninou a uvařenou polévkovou zeleninou.

5. Do misky s masem vklepneme dvě vejce, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec přidáme brusinky, nakrájené sušené švestky a ječné kroupy. Vše důkladně promícháme.

6. Do nádoby mixéru nasypeme sušené houby a strouhanku. Vše umixujeme na hladkou hmotu.

7. Pečicí formu vymažeme sádlem a vysypeme houbovou strouhanku. Hmotu jemně rozprostřeme a povrch posypeme majoránkou. Paštiku pečeme v troubě předehřáté na 180 °C s funkcí ohřevu nahoře-dole asi 40 minut.

Více kulinářských inspirací a materiálů o programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“ na www.wingsofquality.eu.

Projekt „Krůta z Evropy – pod křídly kvality“ je informační a propagační program, zaměřený na zdůraznění specifických rysů unijní výroby a charakteristik zemědělsko-potravinářských výrobků na vnitřním trhu EU. Přísná pravidla a postupy EU a také interní předpisy členských států zaručují vysokou kvalitu evropského drůbežího masa. Cílem kampaně je vzdělávání spotřebitelů v oblasti nutričních hodnot a kvality krůtího masa.

Související příspěvky