Neorenesanční palác dnes nabízí moderní bydlení. S citlivou rekonstrukcí získal zpět původní funkci

Neorenesanční perla v centru Prahy na ulici Dlážděná se pyšní dalekosáhlou historií. U jejího zrodu na konci 19. století stál slavný architekt Václav Sigmund, mj. autor historického domu Na Kocandě na Starém městě pražském. Za více než sto let prošel palác řadou přestaveb, stavební zásahy v druhé polovině dvacátého století bohužel objekt značně znehodnotily. Z historického bytového domu udělaly nevkusné kanceláře. Nejnovější rekonstrukce vrátila domu původní bytovou funkci, bydlení ovšem přizpůsobila požadavkům moderního života. Jak takové bydlení v neorenesančním paláci situovaném v centru Prahy ve 21. století vypadá?

Palác Dlážděná jako luxusní bydlení

Objekt je inspirovaný palácovými stavbami, reprezentuje architekturu stylově vytříbeného neorenesančního nájemního domu. Dokládá to již jeho bohatě zdobené uliční průčelí. Cesta k obnově paláce však nebyla jednoduchá.

„Interiéry i exteriéry objektu byly v minulosti poznamenány úpravami, a zejména přestavba z druhé poloviny 20. století objektu vzala mnohé z jeho historického vzhledu a kvality. Proto bylo snahou vrátit domu celkovou rekonstrukcí jeho původní reprezentativní a honosnou tvář, čistotu a materiálovou pravdivost,“ vysvětluje architekt PSN Jakub Žoha.

Architekti studia Jakub Cigler Architekti a PSN, současného majitele domu, navrátili objektu jeho historické genius loci. Museli najít průnik mezi památkovou ochranou a požadavky moderního bydlení. Historický odkaz a řemeslnou zručnost starých mistrů, například v podobě renovovaných špaletových oken a restaurovaných neorenesančních dekorací, zkombinovali s moderním detailem a kvalitou soudobých značek Laufen a Laufen by Kartel, Hansgrohe, P.M.H., Villeroy & Boch aj. Komfort bydlení povýšily prostorné balkony, vyhlídkové terasy nebo odpočinková zahrada, částečně postavená na střeše podzemních garáží ve dvoře. Obyvatelé domu mají k dispozici i privátní wellness se saunou a posilovacími stroji.

Více na www.palác-dlážděná.cz.

Související příspěvky