Čím topit letošní zimu? V kurzu jsou dřevěné pelety!

V posledních desetiletích využila nemalá část obyvatel České republiky nejrůznější dotace a změnila způsob vytápění svého domu čí bytu. Nejčastěji se jednalo po přechod z pevných paliv na plyn; tento trend souvisel i s postupnou plynofikaci některých menších a odlehlejších obcí i s možností pořídit si vlastní plynovou nádrž na zahradu. Mnozí si však i přes nejrůznější pobídky ponechali klasická kamna, krb či kotel. A rozhodně neprohloupili, velké procento populace se totiž právě k tradičnímu způsobu vytápění vrací.

Proč se vrátit k tuhým palivům (nebo u nich zůstat)?

Jedním z hlavních důvodů současné renesance tradičních způsobů vytápění je snížení výdajů domácnosti. Přechodu na plyn svého času nahrávala jeho nízká cena a možnost získaní příspěvku na pořízení a instalaci zařízení. Cena energií ale každý rok výrazně stoupá, řada domácností se proto rozhodla radikálně omezit výdaje. Cena dřeva, uhlí a dalších typů paliv je výrazně příznivější. A dostupné jsou i moderní produkty se skvělou výhřevností a dalšími benefity.

Mezi moderními tuhými palivy vynikají dřevěné pelety. Jaké jsou jejich výhody?

Dřevěné pelety jsou vyrobeny ze drobných odpadních zbytků dřeva lisováním. Mají tvar válce a jsou určeny pro automatické kotle a kamna. Jedná se o ekologické palivo s s příznivou cenou. Topná tělesa na dřevěné pelety nají navíc snadnou obsluhu a obvykle jsou opatřena zásobníkem pelet. Zvládnou tedy hravě udržovat v interiéru teplo po celou noc či během času, který tráví členové domácnosti v práci či ve škole. Ani obavy z prachu a dalších nečistot nejsou na místě; dřevěné pelety jsou pevné, kompaktní, nedrolí se ani nerozpadají. Mezi další výhody dřevěných pelet patří fakt, že při jejich spalování dochází k vzniku minimálního množství popela. Ten navíc může skvěle posloužit jako hnojivo.

Související příspěvky