Atypický výtah je možné instalovat do bytového i rodinného domu

S výtahy se nesetkáte pouze ve vysokých bytových domech nebo business objektech se spoustou pater. Někteří lidé si je nechávají instalovat také do rodinných domů. Velkou pomocí jsou v případě, kdy zdravotní stav obyvatelům domu neumožňuje chodit po schodech. Výtah v domácnosti však může vypadat úplně jinak než ten, který si pamatujete z bytového domu postaveného v minulém století.

Na atypické výtahy se v Česku specializuje společnost EURO VÝTAHY s.r.o. Byla sice založena teprve v roce 2010, ale od té doby už má za sebou stovky realizací. Mnohé z nich si prohlédnete na firemních webových stránkách Eurovytahy.cz, kde se ostatně přesvědčíte, že výtah může působit i domácky a ladit s vybavením vašeho domova.

Vejde se k vám vůbec výtah? Lze ho postavit i venku

Když se schody stanou nepřekonatelným problémem, existuje několik řešení. Pokud se vám nechce stěhovat a nestačí vám k užívání pouze spodní patro domu, kam je přístup bez schodů, máte na výběr buď plošinu, nebo výtah. Plošiny jsou sice levnější, jenže méně bezpečné, hrozí pád. Někdy jsou jediným řešením, když není na výtah dostatek místa. Ten se však dá nainstalovat i jako exteriérový. Záleží, co konkrétně umožňuje konstrukce a provedení vašeho domu.

Každý výtah je výsledkem přání zákazníků a fantazie projektantů

Do panelového domu si můžete nechat dát typizovaný výtah, v rodinném domě je však situace jiná. Každý dům je originál a přesně tak je k němu potřeba přistupovat. EURO VÝTAHY mají bohaté zkušenosti v řešení prostorově omezených podmínek, dělali výtahy do historických i moderních domů, pokaždé vymyslí takový, který do daného prostředí dokonale sedne. Je výsledkem práce projektanta, architekta a konstrukčního týmu, tedy několika lidí, kteří rozumí designu i používaným technologiím a materiálům.

K výrobě výtahu se využívají různé materiály

Představujete si studený nerezový výtah? Takový se do rodinného domu nehodí. Na výtahy pro rodinné domy se využívá nejen kov, ale i dřevo, speciální plasty či pravá kůže. Interiér výtahu může být vyzdobený například velkoformátovou fotografií, dveře bývají třeba prosklené. Sklo je obecně hodně využívaným materiálem, zejména u exteriérových variant, dodá totiž výtahové šachtě odlehčený a vzdušný dojem. Používáno je speciální bezpečnostní sklo, které vyhovuje veškerým normám.

Zvýšeného hluku se není třeba bát

Obyvatelé panelových domů by vám potvrdili, že kolikrát večer, když už je v domě ticho a klid, slyší každý pohyb výtahu. Obzvlášť ti, co mají byt v jeho blízkosti. To už je ale dávno minulostí. Moderní výtahy mají tichý chod, jsou vybaveny antivibračními podložkami a rozhodně nebudou nijak narušovat vaše pohodlí.

Výtahy jedině z kvalitních českých dílů

EURO VÝTAHY používají technologie vyráběné v České republice. Z Česka pochází rozvaděč výtahu, elektroinstalace a ovládací panel, rám kabiny, kabina výtahu, šachetní dveře i protiváha. Veškeré součásti jsou pečlivě otestované a energeticky úsporné. Když si necháte vyměnit starý výtah, díky bezpřevodovému stroji nové generace ušetříte až 40 % elektrické energie. Společnost nabízí i rekonstrukce a servis stávajících výtahů. Buduje také jídelní nebo nákladní výtahy.

Nechte si vypracovat rozpočet a harmonogram

Vybudovat výtahovou prohlubeň, nosnou konstrukci šachty, vyřešit její opláštění, postavit strojovnu výtahu, zbudovat nástupiště. Výstavba výtahu je komplexní proces, který se nedá zvládnout za dva dny. Délka prací však vždy závisí na konkrétním případu. Proto pokud o výtahu uvažujete, ale rozhodující pro vás budou cena a náročnost stavebních úprav, nechte si vypracovat rozpočet i harmonogram. Pak uvidíte.

Zdroj foto: Eurovytahy.cz

Související příspěvky