Připravte se na nadcházející topnou sezónu. Revize kotle, odvzdušnění radiátorů, kontrola otopného systému

S příchodem podzimu je nezbytné připravit se na nadcházející topnou sezónu, protože mrazy většinou udeří náhle, často ze dne na den. Pokud si říkáte, že je ještě brzo, potom jste na omylu. Přestože předchozí zimní období bylo mírné, neznamená to, že stejně tomu bude i v letošním roce. Sehnat na poslední chvíli revizního technika na plynové kotle není nic jednoduchého.

Pravidelná údržba radiátorů i plynového kotle je ve vašem zájmu, neboť tím předejdete mnoha nepříjemnostem. Představte si, že vám plynový kotel vypoví službu zrovna během Vánoc. Právě takové události dokáže eliminovat revize kotlů.

Čisté a odvzdušněné radiátory

Prvně se zaměřte na radiátory, jejichž přípravu na topnou sezónu zvládnete i sami. Pohledem zkontrolujte topné těleso. Otřete z radiátorů prach, protože nečistoty a nános prachu snižují účinnost vytápění. Spusťte kohoutky na plný výkon, a ještě radiátory odvzdušněte.

Vzduch se do radiátorů dostává i přes miniaturní a nepatrné netěsnosti ve svárech, a pak výrazně omezuje výkon otopné soustavy.

Revize plynového kotle

Od radiátorů se přesuňte k plynovému kotli. Jedná se však o poměrně složité zařízení, u něhož potřebujete odborníka, který zhodnotí stav a funkčnost. Provozní revize kotle se musí podle zákona provádět jednou za tři roky, výrobci však doporučují revizní kontroly jednou za rok, a to buď před začátkem topné sezóny, nebo po jejím ukončení.

Pokud byste povinnost revizí ignorovali, mohlo by dojít například k nebezpečné otravě oxidem uhelnatým.

Pravidelné revize plynového kotle vám navíc sníží náklady na energie. Při zanesení se totiž účinnost snižuje o 10 %. Jakmile jsou tedy saze z tepelného výměníku odstraněny, kotel dostane druhý dech a zvýší svou účinnost, což poznáte právě na spotřebě zemního plynu.

Zdroj foto a video: Eon.cz, Pixabay.com

Související příspěvky