Stavíme rodinný dům. Vyplatí se stavba na klíč nebo svépomocí?

Rozhodli jste se splnit si sen o vlastním bydlení? Máte hned několik možností. V první řadě můžete buď koupit hotový rodinný dům, nebo ho od základů postavit. V takovém případě si vybíráte mezi stavbou na klíč a svépomocí. Která z variant je finančně náročnější a která zabere více času? Pojďme si přehledně seřadit pro a proti.

Před tím, než cokoli rozhodnete, vás čeká výběr pozemku. Bez něj to nepůjde. V dnešní době je ale pořízení stavební parcely čím dál složitější. Mnoho ploch je už zabraných a sehnat pozemek v příjemné lokalitě za přijatelné peníze je oříšek. Ujasněte si proto priority a už při výběru parcely přemýšlejte nad velikostí domu.

Postavíme si dům sami

Správný muž by měl postavit dům, zplodit syna a zasadit strom. To je sice krásná představa, v dnešní době ale mnohdy nereálná. Ne každý má zkušenosti se stavebními pracemi, a pokud jste jeden z nich, budete k ruce potřebovat odborníka. Výstavba svépomocí je náročnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Počítejte s tím, že vám práce zabere více času než při druhé variantě, tedy takzvané stavbě na klíč. Na druhou stranu, pokud zapojíte i rodinné příslušníky a řemeslníky, budete mít celý projekt na starost a pod úplnou kontrolou. Čeká vás řada rozhodnutí. Výstavba vás možná vyjde levněji, ale budete muset zařídit i veškeré papírování jako povolení ke stavbě, fakturaci i koordinaci prací. V případě finanční tísně pak můžete stavbu jednoduše pozastavit a vrátit se k ní později.

Stavba domu na klíč

Výstavba rodinného domu na klíč je o dost rychlejší a na organizaci nenáročná. Všechny potřebné papíry i komunikaci s dodavateli za vás vyřeší stavební firma. Ušetříte tak čas i případné nervy. Na druhou stranu je tato varianta o něco dražší. Vybírat si můžete i z hotových domů na prodej. Pokud vám žádný z vybraných modelů nebude zcela vyhovovat, jednoduše si namyslíte vlastní dům a spolu s architektem mu dáte jasnou podobu. Bez starostí pak jen počkáte, až dělníci dům postaví, a zjednodušeně řečeno si pak jen vyzvednete klíče od rodinného domu a bydlíte. V průběhu stavby máte ovšem vždy možnost celý proces sledovat.

Autor článku: Jolana Halalová

Související příspěvky