Koberce zůstávají nesmrtelné, nepoložily je ani moderní podlahy

Linoleum, marmoleum, plovoucí podlaha, dlažba, luxusní dřevo… Žádný z těchto těžkých konkurentů nedokázal poslat koberce do absolutního zapomnění. I když se jednu dobu zdálo, že jim zvoní umíráček. Nicméně, ač jsou kvalitativní vlastnosti moderních podlah nezpochybnitelné, pochybovat nelze ani o nenahraditelnosti koberců.

Kde se koberce vůbec vzaly?

Koberce píšou úctyhodně dlouhou historii. Již 4000 let před naším letopočtem vázaly v Persii kočovné kmeny první nomádské koberce a gabbehy z ovčí a kozí příze. Prvotním účelem tehdejších koberců byla ochrana před studenou zimu, pak zdobily vozy kočovníků. Červený koberec je od Trojské války symbolem výjimečnosti a luxusu a symbolizuje krev zavražděného krále Agamemnóna. Do Evropy koberce doputovaly díky křížovým výpravám ve 13. století. Kromě jiného položily základ obchodu mezi Evropou a Orientem.

Moderní doba kobercová

I Česko koberce svého času pohltily. První továrnu otevřel ve Vratislavicích nad Nisou Ignaz Ginzkey, který v roce 1944 zahájil velkovýrobu. Proslul na výstavě v Londýně, odkud si kromě uznání přivezl také mechanický stav, na jehož základě si nechal doma vyrobit další a výrobu rozšířil. V 70. letech běžela produkce koberců na plné obrátky, součástí českých domácností byl především „kovral“, který byl cenově dostupný, a hlavně byl k sehnání.

Popularita koberců pozvolna roste

I když je dnes standardní podlahovou krytinou plovoucí podlaha, čím dál častěji ji lidé doplňují běhouny, kusovými koberci, předložkami, či metrážními koberci. Není divu. I když je „plovoučka“ oblíbená, a v poměru cena/výkon velice efektivní, chybí jí přirozené teplo a barevná rozmanitost. Proto je vhodné ji kombinovat právě s vybraným typem koberce, vhodným pro daný interiér.

Koberce zútulní každou místnost – to je bez pochyby.

Zdroj foto: eva_blanco / Shutterstock.com, Pixabay.com

Související příspěvky