Pečení s párou: příslib lahodné chuti přímo z kulinárního ráje

Možná už nastal ten pravý čas, abyste vyměnili svoji letitou troubu za modernější – s přidanou párou nebo rovnou za kombinovanou parní troubu. Tajný trik francouzských šéfkuchařů, tedy pára, se už stala standardem nejen u těch nejvybavenějších trub, ale našla si své místo i ve střední třídě dostupných spotřebičů. Parní pečení vám otevře dveře k netušeným dobrotám. Připravovaný pokrm se totiž díky působení páry chová naprosto jinak, než při obyčejném suchém pečení, a tak zůstane zelenina plná chuti a křupavá, maso šťavnaté a pečivo nadýchané, jako nikdy před tím.

Pečení s párou: příslib lahodné chuti přímo z kulinárního ráje

Čím se liší parní pečení od toho obyčejného?

Pára zvýrazní v jakémkoliv pokrmu přirozenou chuť použitých surovin, ať už je to zelenina, ryby, nebo maso. Kdo jednou ochutnal rybu nebo zeleninu připravenou na páře, nebo dokonce maso připravené před grilováním metodou sous-vide, už nikdy nebudete chtít nic jiného.

Pára zvládne přípravu pokrmů s minimem soli, bez koření a bez tuku. Jídlo je přitom neporovnatelně lahodnější. A také vzhlednější – pára totiž pomůže uchovat surovinám svěží barvu a původní strukturu – brokolice zůstane zelená, ryba se nerozpadne a maso bude měkoučké, plné šťávy a uvnitř může zůstat i růžové, pokud si to budete přát.

Aby toho nebylo málo, v pokrmu zůstanou vitamíny, enzymy a další hodnotné látky, které by se při působení suchého intenzivního tepla (nebo varu) ztratily. Připravený pokrm tedy bude navíc i zdravější. A tím, že pára prostoupí do připravovaného jídla naprosto rovnoměrně a velmi rychle, bude připravené za kratší dobu. Takže ještě i ušetříte za energii.

Pára dokáže ale i další zázraky – spolu s funkcí pro udržování pokrmu v teple mu zachová původní vlastnosti a šťavnatost, aniž byste jej museli balit do fólie. A stejně tak dokáže spolu s funkcí pro ohřev již hotového jídla přivést k původní slávě i zbylou porci od oběda nebo několik porcí jídla z mrazničky najednou – jídlo doslova oživí.

Pečení s párou: příslib lahodné chuti přímo z kulinárního ráje

Jaké jsou možnosti parního pečení?

V zásadě můžete mít tzv. pravou parní troubu s generátorem páry, nebo kombinovanou troubu s parní funkcí. V obou případech bude trouba péct i mnoha dalšími různými metodami, které doplní možnost pečení s párou.

Pečení s párou: příslib lahodné chuti přímo z kulinárního ráje

Pravé parní trouby

Nabídnou vám pečení pokrmů horkým vzduchem v kombinaci s nízkou, střední nebo vysokou úrovní páry – jde o technologii SteamSense. Hodí se třeba pro pečivo, maso vcelku nebo větší ryby. Trouby s technologií SteamSense+ pak navíc umožňují připravovat pokrmy i ve 100% páře – vaření v páře se hodí například pro zeleninu, ryby, rýži nebo některé dezerty. Obě tyto vymoženosti najdete v parních troubách z prémiové řady Whirlpool W Collection a doplňuje je i inteligentní technologie 6.SMYSL, která sama optimalizuje pečicí proces, aby byl výsledek dokonalý s minimální spotřebou energie i času.

Trouby s parní funkcí

Připařování ale umožňují i trouby bez parního generátoru. Fungují tak, že do prolisu na dně trouby nalijete asi 2 dcl vody a aktivujete parní funkci. Tato funkce generuje páru pomocí speciálního algoritmu v těch fázích pečení, kdy je nejvíc potřeba kvůli dokonalému výsledku – hlavně na začátku a ke konci pečení pokrmu.

Trouby s parní funkcí, neboli připařováním, jsou ve srovnání s (pravými) parními troubami cenově výrazně dostupnější, a přitom nabízejí vše potřebné včetně tradičního pečení s horním, dolním nebo oběma ohřevy současně i pečení horkovzdušné a grilování. Příkladem mohou být nedávno uvedené trouby Whirlpool New Actual, které nabízejí nejrůznější techniky přípravy pokrmů až na třech úrovních najednou i pečení s přidanou párou.

Čištění bez práce

Čištění trouby nepatří k nejoblíbenějším činnostem. Proto je dobře, když má trouba funkci, která tuto stinnou stránku kuchařských dobrodružství usnadní. Nejdokonalejší metodou je automatické pyrolytické čištění pomocí vysoké teploty nebo ekologický systém SmartClean pro čištění pomocí páry. Zmíněné trouby New Actual dokonce nabízejí obě tyto možnosti najednou. Třetí možností jsou katalytické panely, které dokážou pohltit mastnotu, je však třeba je zpravidla po několika letech provozu vyměnit.

Pečení s párou: příslib lahodné chuti přímo z kulinárního ráje

Cesta k úsporám

Hojně skloňovaným pojmem dnešních dní jsou úspory – ať už dané zařazením spotřebiče do úsporné třídy A nebo A+, tak i způsobem užívání. S funkcíCook3, případně Cook4, jde najednou připravit tři až čtyři pokrmy, aniž by se promísily chuti a vůně. Vyspělý konvekční systém a ventilátor doplněný výkonným ohřevným tělesem totiž zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu v celém prostoru spotřebiče. Výsledkem je skutečně stejnoměrné pečení na všech úrovních. Klidně připravíte najednou několik chodů a přitom ušetříte spoustu času a energie, a tedy i svých peněz.

Něco pro vaše pohodlí

K tomu, aby vás pečení bavilo, je zapotřebí myslet i na komfort. Vedle automatického čištění vnitřku trouby je důležité i snadné ovládání spotřebiče a tiché zavírání dvířek trouby bez bouchání. Praktické jsou také bytelné teleskopické výsuvy pro snadnou manipulaci s horkými pokrmy.

Kuchaře nové generace potěší ještě i ovládání chytrých trub s wifi na dálku, a to prostřednictvím mobilu nebo tabletu a aplikace 6th SENSE LiveApp. Ta poslouží jako pomocná ruka i zdroj inspirace a nápadů, jak lépe a efektivněji troubu využívat. Je dostupná u prémiových trub Whirlpool W Collection a nabízí i nové funkce, které nejsou k dispozici u tradičních spotřebičů nebo jsou ještě nad rámec těch, které jde volit na ovládacím panelu.

Příklady pečicích trub Whirlpool s párou

Trouby prémiové řady Whirlpool W CollectionŘada New Actual
W11W9W7
Horkovzdušná parní trouba
Whirlpool W11I OP1 4S2 H s wifi
Horkovzdušná trouba Whirlpool W9 OS2 4S2 P BSS s wifiHorkovzdušná trouba s pečením v páře Whirlpool W7 OS4 4S1 PHorkovzdušná trouba Whirlpool New Actual OMSK58RU1SB
Vnitřní objem: 73 l SteamSense+ pro přípravu jídla i ve 100% páře, pečení v kombinaci s párou Technologie 6. SMYSL Auto recepty + Vaření a Pečení s párou, řada manuálních a speciálních funkcí Cook4 pro pečení na 4 úrovních Ovládání přes wifi a aplikaci HydroClean – čištění trouby párou Cena: 36 990 KčVnitřní objem: 73 l SteamSense pro pečení v kombinaci s párou Technologie 6. SMYSL Auto recepty Řada manuálních a speciálních funkcí včetně pečení zmrazených jídel Ovládání přes wifi a aplikaci Cook4 pro pečení na 4 úrovních Pyrolýza Cena: 25 990 KčVnitřní objem: 73 l SteamSense pro pečení v kombinaci s párou Technologie 6. SMYSL Auto recepty + Pečení s párou Řada manuálních a speciálních funkcí Cook4 pro pečení na 4 úrovních Pyrolýza Cena: 21 990 KčVnitřní objem: 71 l Pečení s přidanou párou Cook3 pro přípravu tří pokrmů najednou ForcedAir pro pokrmy bez přesušení Řada manuálních a speciálních funkcí Pyrolýza a SmartClean s párou bez chemie Cena: 12 990 Kč

Více na www.whirlpool.cz.

Zdroj foto: WHIRLPOOL

Související příspěvky