Crestyl posiluje svou pozici v zahraničí, plně ovládl klíčového rezidenčního developera v Polsku

Český developer a investor Crestyl posílil svou pozici na středoevropském trhu rezidenčních nemovitostí. Dokončil převzetí zbývajícího 50% podílu v jednom z největších polských rezidenčních developerů Spravia (dříve Budimex Nieruchomości) od skupiny Cornerstone Partners a plně jej tak ovládl. Oba partneři původně koupili polského developera společně v roce 2021 za 1,51 miliardy zlotých (přibližně 8,5 miliardy Kč), což se stalo jedním z největších realitních obchodů ve střední a východní Evropě.

Cena aktuální transakce zveřejněna nebyla. Tato akvizice umožní integraci společnosti Spravia do skupiny Crestyl a zároveň navýší bilanční sumu Crestylu ze současných 850 milionů na 1,3 miliardy EUR se záměrem dalšího růstu na obou trzích. Crestyl rozšiřuje tímto krokem v podmínkách složitého realitního prostředí svou působnost v mimořádně výkonném polském rezidenčním segmentu. Spravia v současné době realizuje 53 projektů, z nichž 16 je ve výstavbě. Dohromady tak Crestyl bude mít celkové portfolio čítající 70 projektů ve střední Evropě.

Crestyl posiluje svou pozici v zahraničí, plně ovládl klíčového rezidenčního developera v Polsku

„Když jsme před více než dvěma lety vstupovali na polských trh, byl to milník v evoluci Crestylu a náš první krok do zahraničí. Zároveň jsme potřebovali lokálního partnera, který polský trh dobře zná. S Cornerstone Partners jsme byli dohodnuti, že až nastane ten správný čas, Spravii jako strategický investor plně ovládneme. Nyní, když jsme vlastnictví sjednotili, se zaměříme na synergie, které budou přínosem pro naše aktivity v obou zemích. Zatímco Česko je naším domácím trhem a velmi na něj spoléháme, Polsko je klíčovou součástí naší budoucnosti – chceme se tak zde dále významně rozvíjet a hodláme to podporovat,“ říká Omar Koleilat, spoluzakladatel a generální ředitel skupiny Crestyl.

Crestyl posiluje svou pozici v zahraničí, plně ovládl klíčového rezidenčního developera v Polsku

„Spravie má za sebou dlouhou historii spolehlivých a kvalitních realizací, na tom chceme stavět a společnost dále rozvíjet. Crestyl je přitom známý tím, že se dlouhodobě specializuje na projekty se smíšeným využitím. Naše zkušenosti v tomto segmentu a znalosti týkající se designu a architektury tak chceme zúročit i na polském nemovitostním trhu a rozšířit oblast působnosti Spravie i mimo pro ni tradiční rezidenční projekty,“ doplňuje provozní ředitel skupiny Crestyl a její generální ředitel v České republice Simon Johnson.

Spravia je jedním z největších developerů rezidenčních nemovitostí v Polsku. Od roku 1999 až do roku 2021 působila pod názvem Budimex Nieruchomości. Společnost dokončila 147 projektů a jejich etap, v nichž bylo postaveno více než 21 500 bytových jednotek a prostor (přes 1 200 000 m2). Spravia má pět regionálních poboček, ale provozuje a staví rezidenční nemovitosti v šesti polských městech: Varšavě, Krakově, Poznani, Gdaňsku, Vratislavi a Gdyni. V roce 2022 Spravia prodala 966 bytových a komerčních jednotek. Společnost zaměstnává přes 165 lidí a její aktiva se blíží 400 milionům eur (2. čtvrtletí 2023).

Crestyl posiluje svou pozici v zahraničí, plně ovládl klíčového rezidenčního developera v Polsku

CRESTYL působí na českém realitním trhu již přes dvacet let a patří mezi vedoucí developery s širokým portfoliem rezidenčních a komerčních projektů. V současné době se aktivně věnuje rozvoji více než patnácti lokalit po celé České republice s celkovou investiční hodnotou přesahující 1,2 miliardy EUR. Patří k nim i největší projekt v centru Prahy s názvem Savarin, nedávno dokončená čtvrť DOCK v pražské Libni nebo nově vznikající čtvrť Hagibor u metra Želivského.

Zdroj foto: CRESTYL

Související příspěvky