Projasněte svůj byt. Jaké jsou nejlepší dekorace do interiéru?

Pokud si chcete zútulnit své bydlení, nemusíte si kupovat hotové výrobky v obchodech s nábytkem. Popusťte uzdu své fantazii a vytvořte něco podle sebe. Originální doplňky, které nikdo jiný nemá. Nevíte, jak na to? Ukážeme vám, jak čarovat s dekoračními kousky.

Projasněte svůj byt. Jaké jsou nejlepší dekorace do interiéru?

Dekorační látky vykouzlí nevšední design

Holé čtyři stěny, nábytek, na který koukáte mnoho let. Chce to změnu? Pak nemusíte utrácet přemrštěné částky za nové kousky. Stačí si vtipně pohrát. Dekorační látky jsou k tomu jako stvořené. Stačí si totiž koupit požadovanou metráž a jen s ní se dá skvěle zdobit. Můžete si udělat přehozy přes gauč, nebo křesla, takže tyto sedací kousky dostanou nový háv. Stejně tak si můžete nechat vyrobit ubrus na stůl. A nudí vás stěna jedné barvy? Dejte jí plastičnost. Nahoru ke stěně, prakticky ke stropu, aplikujte hřebíčky, skobičky nebo háčky v pravidelných vzdálenostech. Pak si vezměte dekorační látku, u které například vytvoříte tunel jako u závěsu. Jím provlékněte provázek, který v oněch pravidelných vzdálenostech vytáhnete a v těchto místech zavěsíte na hřebíčky. Máte tak krásný dekor bez malování či tapetování. Pouze, pokud vás trápí vlhkost v bytě nebo domě, použijte lehčí látku, aby stěny mohly „dýchat“. Z dekoračních kousků pak samozřejmě můžete ušít různé doplňky, např. povlaky na polštáře i třeba celé povlečení. Na léto si vyhrajte s veselými barvami (žlutá, oranžová, světle zelená, blankytně modrá).

Projasněte svůj byt. Jaké jsou nejlepší dekorace do interiéru?

Vsaďte na bavlněné látky

Jestli se rozhodnete použít látku v podobě dekorační pomůcky, rozmyslete si, k jakému účelu ji využijete. Pro různé závěsy nebo i ubrusy budete potřebovat těžší látku. Pevnou, aby neklouzala, nepoletovala. K tomuto účelu se hodí bavlna, jež má vyšší gramáž, takže bude dobře držet tvar. Bavlněné látky jsou navíc i přírodní, tudíž se v nich nezachytává prach tolik jako v umělotinách. Což oceníte u ubrusů, na kterých stolujete. A stejně tak u závěsů, které ve víru průvanu mohou onen prach roznášet. Bavlněné látky navíc dobře snáší i alergici. Jde o velmi příjemné materiály, z nichž lze rovněž ušít povlečení, povlaky, ale třeba i dekorativní panáčky a květiny, které si dáte na stolek, nebo zavěsíte na lustr. Z netransparentní látky si můžete udělat závěs na prosklené dveře, abyste měli soukromí. Jen vám poradíme, abyste si dobře rozmysleli, jaký vzor látek využijete. Nemusíte mít stejný dezén na ubrusy, závěsy, polštářky atd., ovšem tyto kousky by spolu měly nějak ladit, alespoň barevně tón v tónu. Pokud si nejste jistí, jestli máte vše dobře sladěné, inspiraci můžete hledat na internetu, kde naleznete spousty inspiračních galerií.

Hravé podsedáky proti nudě

Máte obyčejné židle a sedíte na tvrdých pryčnách? Vždyť krásné podsedáky celou jídelnu nebo kuchyni tak rozjasní! Na léto se hodí krásné neonové barvy, které září do dálky. Stejně tak lze využít dekoru květin, jako jsou slunečnice. Z přírody si můžete do domova pomyslně nechat vlétnout motýly. Kdo má raději decentní vzory, doporučujeme odstíny dřeva, tedy šedé, hnědé, světle hnědé, některé podsedáky mají i dýhovaný vzor. Takový styl se krásně hodí do kuchyně ve stylu provence, k dekoru patiny, protože působí i tak trošku chalupářsky. Ve vzoru dřeva mohou být vtisknuté třeba miniaturní puntíky či srdíčka. Praktické jsou podsedáky s vázáním, zejména pokud máte třeba neposedné děti, pod nimiž by podsedáky klouzaly. Co se týká tvarů, praktické jsou samozřejmě takové, které věrně kopírují tvar vaší židle. Často se prodávají čtvercové variace, ani kruhové střihy však nejsou výjimkou. Podsedák by měl být nadýchaný, abyste seděli v měkkém, zase by ale nemělo jít o polštářek, protože na něm byste stále vyvažovali. I když nutno podotknout, že to by bylo jako cvičení na míči, zapojili byste svaly. Jen u snídaně, oběda nebo večeře byste si trénink asi dávat nechtěli. Výborné jsou prošívané podsedáky, ty se totiž lépe přizpůsobí vašemu tělu. Podsedák bez prošívání se pod vámi jen tak rozplácne.

Dekorační polštářky do obýváku, ložnice i kuchyně

Určitě je znáte z ložnice, kde se i k soupravám ložního povlečení dávají povlaky na polštářky. Když si dáte do postele tyto doplňky, tak působí útulněji, jako by na ní bylo víc měkkých obláčků, na nichž lze spát. Dekorační polštářky nemusí být ve stejné podobě jako povlečení, ale platí to, co jsme si nadnesli u látek, vše by mělo ladit ve stylu či koloritu. Jestli máte jednobarevné povlečení bez vzoru, můžete si dovolit divočejší dekor polštářků, a naopak. Útulnost se dostala však i do obývacích pokojů, kde si můžete udělat pohodlí na gauči v záplavě měkoučkých polštářků. Rozmyslete si, zda chcete polštářky využívat právě i k odpočinku. Existují totiž modely, které mají hrubou strukturu, a na hovění to moc příjemné není. Naopak hedvábné kousky jsou velmi příjemné. A jestli máte v jídelně nebo kuchyni lavici, zpříjemněte si sezení polštářky i zde.

Projasněte svůj byt. Jaké jsou nejlepší dekorace do interiéru?

Dekorace nejen do bytu

Sháníte dekorační kousky do bytu, domu, exteriéru či interiéru? Doporučujeme firmu BYTEMA, která vznikla v roce 1996 v Novém Jičíně. Z malé firmy se stala prosperující společnost, nyní s prodejní plochou 1000 m2, čímž se řadí k největším prodejnám bytového textilu v ČR. Najdete zde výrobky české i zahraniční, ve sféře bytového textilu a koberců. Od roku 2014 funguje e-shop, avšak kdo preferuje kamenné prodejny, může se do provozovny v Šenově u Nového Jičína podívat osobně. Ať už budete chtít zařídit své vnitřní zázemí, nebo si ozdobit okolí domu, balkon nebo terasu, zde najdete vše, co promění vaše sny o krásném bydlení v realitu.

Zdroj foto: BYTEMA.cz, Pixabay.com

Související příspěvky