6 tipů pro výběr zahradního nábytku

Sety stolů se židlemi, ale i rohové pohovky, válendy, houpací vajíčka nebo konferenční stolky, které fungují jako ohniště. Nábytek určený do venkovních prostor je pestrý, takže je čím dál těžší vybrat si ten správný. Co radí experti na jeho výběr?

1. Vyberte si správný design a materiál

Design buď doplní, nebo rozbije prostor. Zkuste zapřemýšlet, jak by daný zahradní nábytek působil na vaší zahradě. Módním hitem současnosti je ratanový nábytek, který pomůže vytvořit uvolněný styl venkovské zahrady, ve spojení s neutrálními polštáři dobře funguje i v moderně laděných domech. Když už mluvíme o moderních trendech, zvažte i plast. Plastový nábytek už není takový, jako býval. Kromě toho můžete mít nábytek z recyklovaných materiálů! Další možností je pak kov, ať už tradiční, či moderně pojatý. Může být barevný. Ekologickou volbou je dřevo, světlé i tmavé.

6 tipů pro výběr zahradního nábytku

2. Popřemýšlejte o údržbě

Nakousli jsme téma materiálů. Venkovní nábytek z plastu stačí pouze otřít mýdlovou vodou. Syntetický ratan vyčistíte podobně snadno. Poškrábaný kov se dá opravit speciálním perem. Polstrované polštáře hodíte do pračky. Asi nejhorší na údržbu je dřevo, které prostě vlivem venkovních podmínek ztrácí na své původní kráse. Je třeba ho pravidelně brousit a lakovat. Náročný na údržbu je také přírodní ratan.

6 tipů pro výběr zahradního nábytku

3. Chcete jít ekologickou cestou?

Ekologickým materiálem je dřevo. Kov se však také dá dobře recyklovat. Chcete-li být extra šetrní k přírodě, pořiďte si nábytek na zahradu z recyklovaného plastu či mořského odpadu.

6 tipů pro výběr zahradního nábytku

4. Vyberte správnou velikost

Zvažte, kolik lidí potřebujete usadit a kolik prostoru máte k dispozici. Využijte chytrých triků, například ke kulatému stolu usadíte více lidí, zabírá méně místa. Perfektní variantou jsou skládací stolky.

6 tipů pro výběr zahradního nábytku

5. Zvažte hmotnost

Lehké stoly a židle se lépe přenáší. Snadno tedy naaranžujete svou terasu jinak, když mají přijít hosty, nebo si židli přenesete k bazénu, abyste dohlíželi na děti. Nejlehčími materiály jsou plast a ratan.

6. Rozmyslete si barvu

Neutrálními tóny (šedá, hnědá) nikdy nic nezkazíte. Chcete-li být trochu odvážnější, vyberte neonově oranžovou umístěnou proti černému plotu či azurově modrou u bíle natřené zdi. Působí to moderně a svěže.

Zdroj info a foto: https://www.avenberg.cz/

Související příspěvky