Klid a návrat k přírodě. I Síla a odvaha experimentovat. To jsou barvy roku 2023

Barvy roku vyhlašuje každoročně několik společností. I když by se to nemuselo na první pohled zdát, jejich rozhodnutí ovlivňuje nadlouho dopředu všudypřítomné módní trendy. Jaké barvy ovládnou naše šatníky a interiéry v roce 2023?

Jednou z nejvýznamnějších je společnost Pantone se systémem přesně definovaných přímých barev, s nimiž pracují nejen grafická studia a tiskaři, ale také značná část světových módních a bytových návrhářů. Barvy roku ale vyhlašují i významní výrobci nátěrových hmot, hlavně PPG, Dulux a Sherwin-Williams nebo Benjamin Moore.

A jak se barvy roku stanovují? Významní designéři se snaží ve spolupráci s odborníky z několika oborů – hlavně z psychologie, sociologie, historie a interiérového designu – vystihnout aktuální náladu ve společnosti a odpovědět na potřeby lidí na měsíce dopředu. Jejich vliv je obrovský a přesahuje do mnoha odvětví.

S barvami roku se pak potkáváme nejen v módních buticích na oděvech, obuvi, špercích a kabelkách ale i ve stylových soukromých i veřejných interiérech. A s postupujícími měsíci také na doplňcích do kuchyně a domácnosti, na nositelné spotřební elektronice nebo zavazadlech. Řídí se jimi i vizážisté a floristé.

Tou aktuální potřebou je podle odborníků na barvy na jedné straně klid, a na druhé probuzení vnitřní síly, radost a odvaha experimentovat.

Vining Ivy podle PPG

PPG vyhlásila pro rok 2023 jako ústřední barvu zelenomodrý odstín Vining Ivy. Symbolizuje vodní hlubinu a svou přirozeností v člověku vyvolává pocit klidu, umocňuje potřebu návratu k přírodě a k vnitřnímu já.

Vining Ivy jde skvěle zakomponovat do interiéru i do exteriéru. Dokonale propojuje retro styly a současné trendy, a výborně tak zapadá do tradičního i moderního prostředí.

Harmonicky se doplňuje se zemitými barvami, jako jsou odstíny hnědé či rezavě oranžové. Výborně působí také v kombinaci s jemně růžovými, broskvovými a zelenými tóny. Pokud máte rádi glamour styl, kombinací modrozelené se zlatými prvky snadno vytvoříte slavnostní interiér ve stylu filmových hvězd.

Viva Magenta podle Pantone

Barvou roku 2023 se podle Pantone stává Viva Magenta – energizující růžová s karmínovým podtónem. I tato barva je inspirovaná přírodou. Karmín je totiž přírodní červené barvivo, které se používá v potravinářství a kosmetice.

Symbolicky má tento živý, výrazný odstín vyjadřovat především optimismus, sílu a touhu experimentovat. Viva Magenta byla zvolena jako nekonvenční barva pro neobvyklou dobu.

Další vlivy

Sherwin-Williams zvolil barvou roku hřejivý, vzdušný růžovo hnědý odstín Redend Point. Dýchne na vás nekonečná pohoda a klid, hebkost pudru i sluncem zalité toskánské scenérie.

Dulux vybral pro rok 2023 jako stěžejní barvu odstín Wild Wonder, decentní zlatavou se zeleným nádechem. I tato barva odkazuje k přírodě a do domova přinese klid i univerzální kombinovatelnost.

Naproti tomu ve firmě Benjamin Moore sáhli podobně jako Pantone po velmi výrazné, hřejivé barvě Raspberry Blush – živém a výrazném odstínu, který v sobě mísí malinovou a korálovou barvu a probouzí smysly. Vyjadřuje odvahu vystoupit z komfortní zóny neutrálních barev. Skvěle se uplatní jako akcent v malé ploše.

Nechte si poradit

Nejsnazší cestou, jak oživit interiér, jsou drobné doplňky: polštářky, deky, vázičky, nebo prostírání. Případně barevně vymalovat některé stěny nebo strop. Mnohem těžší je však sehnat nábytek v přesně definovaných odstínech.

KUCHYNĚ gorenje mají ve svém sortimentu špičkové kuchyně řady PREMIUM, které nabízejí výrobu v mnoha odstínech podle vzorkovnice barev RAL a NCS nebo v jejich kombinaci,“ přibližuje Lucie Pardubská, produktová manažerka kuchyní PREMIUM.

S těmito barevnými standardy pracují profesionálové – výrobci oken, dveří, lakovaných prvků, architekti a interiéroví designéři. Celek tak jde mnohem lépe vyladit a celkový účinek předem odhadnout bez rizika velké a nákladné chyby.

Součástí našeho servisu zákazníkům je i odborné poradenství a 3D vizualizace návrhu kuchyně. Pomůžeme navrhnout vaši novou kuchyni tak, aby byla ergonomická, využila prostor na maximum a ladila se zbytkem propojených prostor. V případě výrazných barev pomůžeme najít optimální poměry s neutrálněji laděnými částmi interiéru, aby celek působil vyváženě a harmonicky,“ uzavírá Lucie Pardubská.

Více informací naleznete na https://cz.gorenje.com

Zdroj foto: Gorenje

Související příspěvky