Vaření bez starostí

Výkonnost a nízká spotřeba energie

Mikrovlnná trouba si od svého vynálezu získává stále větší oblibu v domácnostech. Systém, na kterém jsou tyto trouby založeny, umožňuje dosáhnout vysoké teploty potravin v krátkém čase. Mikrovlnné trouby tak mají nízkou spotřebu energie. Kromě toho se hodí zejména k rozmrazování a ohřívání potravin, abyste nemuseli zapínat elektrickou troubu nebo plynový sporák.

Vaření bez starostí

Mikrovlnné trouby mohou díky svému speciálnímu ovládání pojmout nádoby na vaření nebo ohřívání potravin, aniž by je poškodily, ale neměly by se do nich vkládat kovové předměty nebo nádoby, protože ty mohou mikrovlny odrazem nenávratně poškodit. Plastové nádoby navíc zabraňují riziku popálení, protože se nepřehřívají a jsou v tomto ohledu mnohem praktičtější.

U Mikrovlnných trub se může zdát, že potraviny často vypadají, působí a chutnají jinak než při použití tradičních metod. K překonání tohoto problému slouží nejnovější generace mikrovlnných trub, které, používají podobné metody vaření jako vestavné trouby a mohou být vynikajícím řešením pro ty, kteří třeba z prostorových důvodů nemají možnost vybavit svůj varný prostor všemi základními spotřebiči.

Vaření bez starostí

Nejen ohřev ale i celé pokrmy

Je dobré vědět, že je možné vařit i celé pokrmy. Když mluvíme o vaření, nemáme na mysli pouze předvařené potraviny, jejichž uvaření trvá jen několik minut. Mikrovlnná trouba může ve skutečnosti zcela nahradit tradiční elektrickou nebo plynovou troubu, zejména proto, že nejnovější modely přinesly některé další možnosti, jako je gril, s nímž lze jídlo grilovat. To je možné díky přidání infračerveného zařízení, které dokáže zhnědnout povrch potravin. Toto zařízení je umístěno v horní části mikrovlnné trouby, uvnitř varné komory, a sálavé teplo, které vydává, je silnější než teplo, které vyvíjí samotná trouba!

Když se objevily první modely, nebylo možné vybrat mnoho funkcí. Místo toho bylo možné pouze rozhodnout, jak dlouho se má jídlo vařit nebo ohřívat. Od té doby však bylo učiněno mnoho kroků a dnešní trouby mají mnoho různých funkcí a nabízejí široký výběr možností. V závislosti na nabídce a poměru kvality a ceny těchto trub. Jednou z hlavních novinek, které tyto trouby nabízejí, je funkce grilování. Jedním z důvodů, proč někteří lidé neradi vaří v mikrovlnné troubě, je to, že neumožňuje vytvořit lákavou zlatavou kůrku, která dělá mnoho pokrmů chutnými, ale přidání grilu tento problém vyřešilo. Kromě toho jsou mezi těmito troubami trouby s ventilací a jiné s možností vaření v páře.

Vaření bez starostí

Malá mikrovlnná trouba nebo vestavná?

Vzhledem k tomu, že, jak již bylo zmíněno, jsou dnes plně schopny nahradit tradiční trouby, je stále populárnější volba doslova je zabudovat do nových kuchyní, jako by to byly běžné trouby. Ale co je lepší koupit, přenosnou mikrovlnnou troubu nebo vestavnou?

Přenosné mikrovlnné trouby se nazývají volně stojící. Tyto trouby jsou vhodné k umístění na desku kuchyňské linky. Rozměry těchto pecí se mohou lišit a měří se v litrech.  Při nákupu tohoto typu trouby, kterou chcete umístit na kuchyňskou desku, je třeba dbát na to, aby byla trouba vzdálena alespoň 5 cm od okolních stěn a aby nad ní byl volný prostor alespoň 30 cm.

Vestavné mikrovlnné trouby lze naopak umístit do kuchyňské skříňky. Obvykle se instalují ve sloupci nad sebou, takže když máte dvě, jsou umístěny vertikálně. Vestavné trouby jsou mnohem širší než volně stojící trouby. Ve funkcích volně stojících nebo vestavných trub není žádný rozdíl. Takže nakonec je to jen vaše volba stylu nebo praktičnosti!

Zdroj foto: Mall.cz, Pixabay.com

Související příspěvky