Nic než ticho. A dokonale čisté prádlo

Ticho je jako zázračný lék. Dokáže zmírnit napětí, má blahodárné účinky na lidskou psychiku a regeneraci organismu. Dopřejte si svou tichou hodinku a nechte pracovat pomocníky, co jsou tak tišší, že tuto pohodu nebudou rušit. Dobrá pračka se sušičkou se v době, kdy budete relaxovat, postarají bez reptání o každodenní prádlo i stylové svetříky nebo drahé džíny, co pomohou vytvarovat ladné křivky. S minimem energie i vody, hygienicky a tiše. Takže – nechte pomocníky pracovat a sami si užívejte ticho a čas jen pro sebe!

Pár, nebo dva v jednom?

Když to jde, dejte přednost setu samostatné pračky a sušičky před kombinovaným spotřebičem. Výsledky budou dokonalejší a provoz hospodárnější. Můžete také současně sušit a prát další várku a ušetřit cenný čas. Pamatujte ale, že vedle sebe můžete dát jakoukoliv kombinaci, zatímco na sebe jen pračku a sušičku s podobnou hloubkou.

Při umístění do věže se doporučuje mezi pračku a sušičku s hloubkou 60 cm ještě umístit pro dokonalou stabilizaci i mezikus se šikovnou výsuvnou poličku a získat tak další manipulační prostor. A také je dobré vědět, že u prémiových sušiček Supreme Silence jde standardní pravé zavěšení dvířek změnit, aby byl směr otevírání jednotný a mohli jste pohodlněji k prádlu.

Nic než ticho. A dokonale čisté prádlo

Jak vybrat pračku

Spíš větší, než menší

Kapacita praček se stále zvětšuje, což je dobře. Například vrchem plněné pračky Whirlpool si najedou poradí i se 7 kg prádla, předem plněné zvládnou dokonce až 11 kg, a to už je pořádná pomoc. Velké pračky se hodí nejen v početnějších rodinách, ale i tam, kde jsou alergici a je potřeba často prát nejen povlečení, ale i přikrývky a polštáře. Ale nebojte, poradí si úsporně i s pár kousky delikátního oblečení.

Pokud je pračka vybavená inteligentní technologií, jako je 6. SMYSL, přizpůsobí parametry praní konkrétní náplni, aby byla co nejnižší spotřeba vody, energie a času, případně u těch nejlepších modelů i pracího prostředku a aviváže.

Vyplatí se proto spíše zvolit co největší kapacitu pračky, kterou vám prostor dovolí, abyste měli možnost doma vyprat cokoliv zrovna potřebujete. Rozhodně vybírejte modely v úsporné energetické třídě – na trhu už najdete i pračky v extrémně úsporné třídě A podle nových energetických štítků.

Zajímavé jsou i další úsporné technologie nových nejtišších prémiových praček Supreme Silence. Funkce WaterSave se systémem sprchování prádla šetří při každém pracím cyklu až 59 % vody – to je až 38 litrů vody na jedno praní. Účinněji totiž rozpustí prací prostředek a prádlo dokonaleji vymáchá i v menším množství vody. Šetřit pomáhá i systém automatického dávkování detergentu AutoDose, který vydrží až pro 26 pracích cyklů. Při každém praní pomáhá ušetřit až 30 % pracího prostředku,“ vysvětluje Darina Papáčová, odborná školitelka společnosti Whirlpool.

Hygiena

Ty nejzajímavější pračky využívají sílu páry, a to dokonce hned třemi způsoby. Funkce Steam Hygiene odstraní i bez chemie pomocí páry v závěru pracího cyklu až 99,99 % bakterií a virů, a jde použít i při praní na nízkou teplotu.

Funkce Steam Refresh je určená pro osvěžení zatuchlého či lehce nošeného prádla párou, které zbaví během 20 minut nepříjemných pachů, nadýchá ho a vyrovná vlákna– na rozdíl od tradičního praní na to stačí pouhé dvě sklenice vody.

Blahodárné účinky páry využívá i unikátní funkce FreshCare+, která se postará, aby vyprané prádlo, které zůstane nějaký čas v bubnu, bylo voňavé, měkké a nezmačkané. A to až šest hodin po doprání. Díky této praktické funkci si můžete jít klidně zaběhat nebo sledovat film až do konce. Funkci totiž zapnete před praním i kdykoliv během praní a také ji můžete kdykoliv zrušit. Tuto unikátní funkci naleznete pouze u praček a sušiček Whirlpool.

Nic než ticho. A dokonale čisté prádlo

Rychlost

Čas běží neúprosně, a tak není divu, že hledáme, kde ušetřit cenné minuty. Většina praček je vybavena rychlými programy nebo funkcemi pro zrychlené praní pár kousků mírně znečištěného prádla – dokonce už za 30 minut bude vše hotovo.

Naopak v boji se silnějším znečištěním, třeba po akčním víkendu v přírodě, pomůže funkce Clean+, která upraví prací cyklus. Stačí vybrat, jestli jde o mírné, střední nebo silné znečištění prádla, a oblečení se vypere skutečně důkladně.

Ticho nade vše

Když potřebujete relaxovat a nabrat síly, rozhodně oceníte klid. Naprostou špičku představují pračky ze zmíněné prémiové řady Supreme Silence, které mají nejen všechny technologické vymoženosti, ale navíc je skoro neuslyšíte. Všechny modely této řady jsou zařazeny do nejnižší třídy hluku A, a některé patří k vůbec nejtišším na celém trhu.

Využívají nejpokročilejší ZEN motor umístěný přímo na ose bubnu bez mechanického převodu. Výsledkem je skutečně tichý a spolehlivý provoz bez typického hluku, vibrací, energetických ztrát a zbytečného zahřívání v důsledku tření. Vertikální i horizontální vibrace navíc v maximální míře pohlcují speciálně navržené boční panely. Ani zásuvka na praní nevydává žádné nepříjemné zvuky, protože je vybavena tichým posuvem s mechanismem Push To Open,“ dodává Darina Papáčová.

Pračky Supreme Silence mají navíc i speciální extra tichý program, který během celého cyklu nepřekročí hranici 60 dB, takže můžete klidně prát i pozdě v noci bez obav, že vzbudíte děti nebo sousedy.

Mimořádně tiché jsou i vrchem plněné pračky s podobným magickým označením ZEN – i ty jsou osazené nejpokročilejším tichým bezkartáčovým motorem s přímým pohonem. Zapomeňte proto na hluk i pochodování pračky po koupelně.

Nic než ticho. A dokonale čisté prádlo

Jak vybrat sušičku

Tento skvělý pomocník se už zabydlel ve spoustě domácností a s nástupem zimy o něm mnozí z nás uvažují. Odpadne starost s neestetickými sušáky, většinu prádla nebudete muset žehlit, a navíc bude nádherně měkké a nadýchané i bez aviváže. A díky síle páry i bez bakterií, prachu a alergenů.

Chtějte sušičku s tepelným čerpadlem

Sušičky mívají dvě velmi rozdílná technická řešení: Buď suší ohřátým vzduchem, nebo mají tepelné čerpadlo.

Rozhodně chtějte tu s tepelným čerpadlem. Kromě toho, že je několikrát úspornější co do spotřeby energie a vody, má další dokonalou přednost: umožňuje sušit chladným vzduchem.

Můžete jí tak bez problémů svěřit i citlivé oblečení, aniž by se srazilo. A dokonce i boty. Velká kapacita je, podobně jako u pračky, zase výhodou – ušetříte čas. Praktická je i funkce pro automatické čištění filtru kondenzátoru.

Ohlídejte náklady

Abyste si domů nepořídili otesánka, opět vybírejte podle energetických štítků. Ty nejúspornější sušičky najdete ve třídě A+++. Sušičky totiž ještě neprošly změnou štítkování. Provozní náklady na minimu ohlídá například zmíněná inteligentní technologie 6. SMYSL se senzory. Automaticky nastaví parametry sušení podle typu, množství a vlhkosti prádla, aby vše proběhlo s co nejnižší spotřebou energie, vody a v nejkratším čase.

Pokud zapomínáte, nebo nevíte, kam dřív, oceníte opět jedinečnou funkci FreshCare+. „Bude udržovat suché prádlo až 6 hodin po skončení sušicího cyklu nadýchané a nezmačkané, dokud jej nepřijdete vyjmout a pověsit či poskládat do skříně. Využívá k tomu suchý vzduch s regulovanou teplotou (35-42 °C) a pomalé otáčení bubnu v obou směrech. Tato funkce zároveň zabraňuje tvorbě bakterií v sušičce,“ uzavírá Darina Papáčová.

Tip: S Whirlpool vždy něco navíc! Při nákupu některého ze široké nabídky téměř 270 spotřebičů Whirlpool na vás čeká výběr dárků v hodnotě až 4 500 Kč. K praktickým pomocníkům tak můžete získat sady kvalitních ručníků či voucher na cokoliv ze sortimentu Matějovský, nadčasové kuchyňské potřeby a doplňky prestižní značky BergHOFF, a/nebo extra dárek v podobě zásoby prostředků Jar nebo Ariel.

Více o akcích na whirlpool.cz.

Zajímavost:

Už je to třicet let od doby, kdy u nás začal působit Whirlpool – přední světový výrobce a distributor velkých domácích spotřebičů. V roce 1992 vstoupil do tehdy československého výrobního podniku Tatramat v Popradu a postupně ho modernizoval a proměnil tak, že dnes patří mezi deset nejvýkonnějších závodů korporace na světě. V popradském závodu ročně vyrobí zhruba 1 200 zaměstnanců téměř dva miliony praček pro domácí i zahraniční trhy – bubnové vrchem plněné pračky se vyrábějí pouze zde.

www.whirlpool.cz

Zdroj foto: Whirlpool

Související příspěvky