IKEA uvádí na trh kolekci VARDANDE: Bude vás doslova hýčkat

Nová kolekce VARDANDE je inspirována základními zásadami péče o sebe sama a dosažení duševní pohody. Kolekce vznikla na základě partnerství s pěti asijskými sociálními podniky, které pomáhají vytvářet lepší každodenní život tím, že nabízejí dlouhodobé pracovní příležitosti a zdroj obživy lidem z ohrožených skupin.

Slovo VARDANDE znamená ve švédštině pečující. A v souladu se svým názvem obsahuje kolekce textilní výrobky, jako třeba kimono, podložky na jógu a deky, ale také koše jako měkké úložné řešení, misky a květináče. Velká část výrobků se vyrábí ručně nebo v udržitelných průmyslových zařízeních sociálních podniků, se kterými IKEA spolupracuje.

Prostřednictvím kolekce VARDANDE chceme co nejvíce lidem nabídnout možnost odpočívat a nalézt vnitřní sílu. Obsahuje řadu výrobků, které pomáhají vytvářet malé změny s významným dopadem – jak pro ty, kdo si je koupí, tak pro ty, kteří je vyráběli. Kolekce vznikla ve spolupráci se sociálními podniky Classical (Bangladéš), Ramesh Flowers, Doi Tung (Thajsko), Spun (Indie) a SAITEX (Vietnam) ? pěti podniky, které se zavázaly vytvářet dlouhodobé příležitosti pro marginalizované skupiny lidí z ohrožených oblastí,“ říká Lena Sörmon, Business Leader IKEA Social Entrepreneurship.

Většina materiálů pochází z místních zdrojů – například banánová vlákna, hlína a juta, které využívají naši partneři v oblasti sociálního podnikání. Bavlněné výrobky jsou vyrobené z bavlny z udržitelnějších zdrojů. To znamená, že při pěstování bavlny, kterou používáme, se v porovnání s konvenčním zemědělstvím spotřebuje méně vody, chemických hnojiv a pesticidů a zároveň se zvyšují zisky zemědělců. Materiál pochází z Bangladéše, Vietnamu, Thajska a Indie, kde mají naše partnerské sociální podniky svá sídla.

Kolekce VARDANDE je výsledkem touhy vytvářet pracovní a ekonomické příležitosti pro ty, kdo je nejvíce potřebují. Spoluprací s místními sociálními podniky zaměstnávajícími lidi, kteří mají problémy s uplatněním na trhu práce, pomáháme zlepšit každodenní život mnoha lidí. A díky této spolupráci také můžeme lidem v obchodních domech IKEA po celém světě nabízet ručně vyráběné produkty.

  • VARDANDE v překladu znamená pečující – starající se o někoho nebo o něco. 
  • Za kolekcí VARDANDE stojí návrhářky IKEA Akanksha Deo a Sarah Fager.
  • Ve většině zemí včetně Česka bude kolekce VARDANDE k dostání v srpnu 2022.

Více informací naleznete na www.IKEA.cz.

Zdroj foto: IKEA

Související příspěvky