Nepodceňujte roli bytového textilu v interiéru

Připadá vám vaše domácnost nudná a fádní? Říkáte si, že je zralá na změnu, ale na nový nábytek nemáte? A kdo říká, že si musíte pořídit hned nový nábytek? Budete překvapeni, jaké divy dokáže obměna bytového textilu.

Interiérový designéři bytový textil milují. Dokáže totiž jinak strohé prostory zabydlet a zútulnit. Dát mu šmrnc, zharmonizovat, či dodat punc luxusu a elegance. Z bytu či domu udělat domov. Za nijak závratné částky nutno podotknout.

Nepodceňujte roli bytového textilu v interiéru

Co to je bytový textil?

Záclony, závěsy, ubrusy, plédy, dekorační polštářky, ložní povlečení a koberce. To vše spadá do kategorie bytový textil. Jeho velkou výhodou je jeho finanční dostupnost v kombinaci se silnou estetickou funkčností. Snadno jeho prostřednictvím oživíte sedací soupravu, křesla, stoly i postele, a tím je oblečete do nového hávu. Prostory vaší domácnosti tak můžete měnit podle nálady i sezony.

Nepodceňujte roli bytového textilu v interiéru

Co se starou sedací soupravou?

Nelíbí se vám vaše stará sedací souprava? Pokud není přímo rozkousaná od vašeho chlupatého mazlíčka a netrčí z ní péra, nemusíte ji hned odvážet do sběrného dvoru. Stačí jen, když ji trošku oživíte. Nabízejí se nové potahy, deky, plédy či dekorační polštářky.

Nepodceňujte roli bytového textilu v interiéru

Jak změkčit podlahu?

Připadá vám vaše podlaha moc tvrdá či studená? Položte na ni kusové koberce. Na rozdíl od těch celoplošných je budete moci snadno přemisťovat a měnit za jiné. I takový kusový koberec dokáže dodat místnosti nový náboj. Nebo se dokonce stát jejím středobodem.

Jak oživit okna?

Říkáte si, že vašim oknům něco chybí? Možná to jsou závěsy. Podaří-li se vám je sladit s výše zmíněnými kusovými koberci, popřípadě dokonce s dekoračními polštářky, docílíte interiéru jako vystřiženého z časopisu o bydlení. Cesta k harmonickému bydlení totiž vede právě přes sladění bytových textilií, ať již jejich barev, či vzorů. Z jedné dekorační látky si zkrátka nechte ušít závěsy i dekorační polštářky. Některé značky dokonce nabízejí ucelené sety – závěsy, povlaky na dekorační polštářky a kusové koberce v jednom vzoru. Zase to ale nepřežeňte. I v interiérovém designu platí, že méně je více.

Nepodceňujte roli bytového textilu v interiéru

Jaké ložní povlečení?

Je vám v posteli horko? A nespíte náhodou stále v zimních lůžkovinách? Pokud ano, rychle je vyměňte za ty letní. Ideálně se schopností termoregulace – ty pak v létě zchladí a v zimě zahřejí. To samé platí na ložní povlečení. To letní by mělo být savé a prodyšné. Vhodný je bavlněný satén a egyptská bavlna.

A co na stůl?

Ideálně ubrus. Ten jej nejenom ochrání, ale i ozdobí. Stejně jako správně zvolené prostírání. Bytový textil ale patří také do koupelny. Ručníky, osušky, koupelnové předložky a žínky, to vše je koupelnový textil. A nezapomeňme ani na textilní hračky. Jejich ohromnou výhodou je, že je možné je prát v pračce, a tudíž jsou vhodné pro alergiky.

Zdroj foto: Bytema.cz, Pixabay.com

Související příspěvky