Jak si poradit se zařizováním menší kuchyně?

Kuchyň je jednou z nejdůležitějších místností v domě. Je to místo, kde každodenně připravujeme své pokrmy a kde skladujeme množství vybavení a ingrediencí na tuto činnost. Tohle všechno pochopitelně potřebuje nějaký prostor. Jak si však poradit s jeho nedostatkem? Připravili jsme si pro vás několik užitečných bodů, které by vám mohly pomoci s tímto nemálo náročným úkolem.

Nepodceňujte optické zvětšení prostoru

To, že je místnost malá, neznamená, že tak musí i působit. Zaměřte se na použití světlých barev na velkých plochách. Ať už zvolíte krémovou, světlé pastelové barvy, nebo přímo bílou, všechny tyto možnosti jsou vhodné pro vymalování zdí i jako barva kuchyňské linky, skříněk a podlahy.

Tyto barvy vypadají úžasně v kombinaci s teplými materiály, například s různými druhy dřeva. Dobrým tipem je také zvolit lesklé materiály před matnými. Tmavé barvy jsou vhodné spíše na drobnosti, které budou příjemně kontrastovat se zbytkem kuchyně.

Objevte kouzlo jednoduchých a čistých designů v kombinaci s rovnými liniemi, které dělají místnost prostornější. Důležitý je i správný výběr osvětlení. Pokud místnost působí stísněně, zkuste zvážit probourání stěny do obývacího pokoje, což je skvělým způsobem, jak zařídit, aby prostor vypadal otevřenější a rozměrnější.

Vhodně rozvrhněte prostor a vyberte vybavení

Dejte sbohem nepoužívaným věcem a zbytečnostem, na ty v kuchyni není místo. Nakupujte jen spotřebiče, které opravdu využijete, a dejte přednost takovým, které jsou multifunkční. Ty předměty, které nejhojněji využíváte, byste měli umístit na snadno dosažitelná místa. Za předpokladu, že kuchyň chcete využívat i jako jídelnu, by vám mohl skládací nábytek pomoci ušetřit mnoho místa.

Abyste získali maximální množství úložného prostoru, vyberte ty správné kuchyňské skříňky i jejich místo. Spodní rohové skříňky mohou být osazeny otočnými či výsuvnými lomenými drátěnými koši. Vrchních skříněk může být větší množství a mohou vést až ke stropu, dejte si však pozor, aby opticky prostor nezmenšovaly. Zvolte ten nejlepší způsob otevírání všech skříněk, pro horní bývá vhodnější výklopný systém, pro spodní výsuvný.

Zařiďte si kuchyň podle svých preferencí

Nezapomeňte na to, že toto jsou jen tipy s účelem vytěžit z malého prostoru co nejvíce. Nejdůležitějším faktorem ale zůstává to, aby kuchyň vyhovovala vám a abyste v ní rádi vařili a trávili čas. Zařídit si kulinářský kout podle vašich představ může být finančně náročné, avšak pomoci vám může půjčka na OP. Zvažte ale předem svou finanční situaci a obeznamte se s pravidly a podmínkami dané půjčky.

Zdroj foto: Proficredit.cz, Pixabay.com

Související příspěvky