IKEA představuje novou cenově dostupnou čističku vzduchu

IKEA je přesvědčena, že čistý vzduch doma by neměl být luxus, a proto uvádí na trh čističku vzduchu FÖRNUFTIG. Seženete ji za 1290 Kč a cenově dostupné jsou i náhradní filtry. Čistička, která je určena pro malé prostory, má zároveň i nízkou spotřebu energie. Na českém trhu je v prodeji od 1. března 2021.

„Při vývoji čističky FÖRNUFTIG bylo naší prioritou, aby měla samotná čistička i filtry nízkou cenu. V dnešní době hodně lidí o čističce vzduchu vůbec neuvažuje, a to zejména ti, kteří bydlí v malých prostorech. Měli jsme to stále na paměti a čističku jsme přizpůsobili prostorům o velikosti kolem 10 metrů čtverečních. Přitom jsme využili méně materiálu, a to nám umožnilo snížit cenu,“ vysvětluje Henrik Telander z IKEA of Sweden, který byl za vývoj tohoto výrobku zodpovědný.

Znečištění vzduchu v interiéru představuje velké zdravotní riziko, které může způsobit problémy se srdcem, mrtvici, onemocnění dýchacích cest i rakovinu. Podle vědců jsou pro lidské zdraví nejškodlivější drobné pevné částice. Ty nejmenší z nich se totiž mohou dostat do krevního oběhu a poškodit srdce i další orgány včetně mozku. Proto představují největší riziko.

„Panuje mylná představa, že znečištěný vzduch bývá hlavně venku, nikoliv uvnitř, a že náš domov je bezpečný přístav. IKEA v roce 2018 uspořádala průzkum o čistém ovzduší a zjistila, že lidé na celém světě znečistění vzduchu v domácnosti podceňují,“ říká Alexandra Galefová, vedoucí pro oblast udržitelnosti v IKEA of Sweden.

Ve svém průvodci Čistý vzduch doma IKEA seznamuje zákazníky s jednoduchými kroky, které mohou podniknout ke zlepšení kvality vzduchu v interiéru. Například používat při vaření digestoř, pravidelně uklízet, a snižovat tak množství prachu a plísní, nebo využívat právě zařízení na čištění vzduchu.

Čistička vzduchu FÖRNUFTIG obsahuje předfiltr, který odstraňuje z ovzduší větší částice, jako jsou vlasy, chlupy a prach. Další filtr zajistí odstranění menších vzdušných částic (s velikostí do 2,5 um), například prachu a pylu. Dokoupit lze také filtr, který odstraňuje z ovzduší různé plynné nečistoty, jako jsou těkavé organické látky nebo formaldehyd, a také nepříjemné pachy například z kouření a kuchyňské výpary. Čistička je navržena tak, aby se dala snadno používat. Stačí si vybrat požadovanou rychlost ventilátoru podle druhu činností, které právě v domácností probíhají. V závislosti na rychlosti ventilátoru se spotřeba pohybuje mezi 2,5 W a 19 W.

„Čistička vzduchu FÖRNUFTIG představuje pro zákazníky dostupné a ekonomické řešení mimo jiné díky tomu, že se nám podařilo výrazně snížit její spotřebu energie, a tím jsme zákazníkům zajistili nízké provozní náklady,“ říká Henrik Telander.

IKEA už řadu let úspěšně snižuje znečištění ovzduší ze svých provozů. Nepoužívá také chemikálie, které by mohly mít jakýkoliv škodlivý vliv na lidské zdraví či na životní prostředí během celého životního cyklu výrobku. Jedním z příkladů je formaldehyd, pro který IKEA stanovila u materiálů vyrobených na bázi dřeva ještě nižší hraniční hodnoty, než jaké určuje evropská norma.

„Víme, že neexistuje jedno řešení, které by skoncovalo se znečištěním ovzduší. Dlouhodobě usilujeme o pozitivní změnu v této oblasti, chceme lidem umožnit, aby žili zdravějším a trvale udržitelnějším způsobem života,“ dodává Alexandra Galefová.

Čistička vzduchu FÖRNUFTIG je k dispozici v černé nebo bílé barvě za 1299 Kč. Náhradní filtr pevných částic stojí 149 Kč, filtr plynných nečistot, který se prodává zvlášť za 249 Kč.

Prodej odstartoval 1. března 2021. Více podrobností na IKEA.cz.

Zdroj foto: Ikea.cz

Související příspěvky