Jak správně vybrat zahradní bazén?

Léto se blíží s ním i období, kdy je vhodné začít řešit koupi zahradního bazénu. V bazénu se chcete hlavně zchladit během horkých dnů, nebo si rádi zaplavete? To a mnoho dalších parametrů ovlivňuje, jaký bazén si nakonec na svou zahradu vyberete. Můžete vybírat mezi individuálním designem bazénů, jejich velikostí, hloubkou a vzhledem. Následující průvodce vám pomůže rozhodnout se, který bazén si pro svou zahradu vybrat tak, aby co nejlépe plnil svou funkci.

Zapuštěný nebo přenosný bazén? 

Při zvažování, jaký bazén pro zahradu zvolit, stojí za to na začátku zvážit, zda by to měl být přenosný nebo stacionární zapuštěný bazén. Ty jsou zdaleka nejodolnější. Díky moderní technologii stavba tohoto typu bazénu stále zlevňuje. Vybudováním pevného bazénu zapuštěného do země trvale měníme zahradní krajinu. Proto je nejlepší se v době plánování rozhodnout, zda chcete, aby vybraný model odpovídal zbytku kompozice. Je také třeba mít na paměti, že pokud plocha bazénu přesáhne 30 m2, bude nutné získat stavební povolení od příslušného správního orgánu. Pokud zvolíte přenosný bazén, nemusíte se výše uvedeného problému obávat. Kromě toho jsou moderní expanzní nebo stojanové bazény vhodné nejen k lenošení ve vodě, ale také ke koupání. Většina modelů je také navržena tak, aby díky své elegantní konstrukci nebo dřevěným povrchům dokonale ladila se zbytkem prostředí.

Na internetu najdete mnoho fotografií vnitřních i venkovních bazénů, tradičních zapuštěných do země, i neobvyklejších – víceúrovňových, se skleněnými stěnami nebo se skrytým okrajem (nekonečný bazén). V této fázi stojí za zvážení, který typ se vám líbí nejvíce.

Tvar a velikost bazénu

Bazén v zahradě nemusí být jen plavecký bazén – můžete jej považovat za sochu nebo jedinečnou výzdobu vaší zahrady. Můžete manipulovat s jeho tvarem – od klasických geometrických tvarů, jako je obdélník, čtverec nebo kruh, až po jejich různé kombinace. Důležitým aspektem je také velikost, která obvykle vyplývá z investičních nákladů, provozních nákladů a samozřejmě z velikosti pozemku. V této věci stojí za to konzultovat vaše potřeby a vizi s výrobcem, který navrhne optimální řešení, vytvoří koncept v souladu s prostředím a přizpůsobí se konkrétnímu rozpočtu.

Konstrukce bazénu

Stejně důležitým aspektem při plánování bazénu je technika jeho provedení a vhodný výběr dokončovacích materiálů. Právě tyto prvky přispívají k vizuálnímu vnímání bazénu jako objektu v souladu s prostorem. Trh nabízí hotová plastová umyvadla v typických tvarech, které ovšem nemusí vyhovovat každému. Pro atypický tvar je třeba nalézt dodavatele, který je schopen vytvořit bazén na míru. Ten vám umožní nejen hýbat s rozměry bazénu, ale také pracovat s jeho hloubkou. Na jedné straně tak můžete mít mělčinu a na druhé libovolnou hloubku. Za zmínku stojí také vstup do bazénu a uspořádání elegantních schodů, které jsou stále populárnější než tradiční modely žebříků.

Zastřešení bazénu

Otázkou je také to, zda chcete zastřešení bazénu či nikoliv. Obyčejná plachta může být velmi levnou, ovšem ne ideální variantou. Může se trhat a manipulace s ní také není nejsnazší. Pokud se tedy budete rozhodovat o koupi zastřešení bazénu, můžete uvažovat na nízkými či vysokými variantami. Obě vám lepší ochranu před nečistotami i vyšší bezpečnost.

Zdroj foto: Zhplastform.cz

Související příspěvky