Dosáhnout úspory energie vám pomůže například měřič spotřeby

Většina českých domácností se snaží nějakým způsobem šetřit. Lidé zhasínají, když odchází z místnosti, nenechávají puštěné topení, jakmile na týden opouští byt, vytahují spotřebiče ze zásuvky. Ano, i vypnutá televize energii spotřebovává. Chtěli byste ušetřit ještě více?

Největší úspory tepla a energie dosáhnete, když se nezaleknete prvotní investice, třeba do měření spotřeby elektrické energie. Pomůže identifikovat, jestli vám nejvíce elektřiny spotřebovává lednička, pračka, televizor, počítač a tak dále. Díky tomu budete hned vědět, na co se vlastně máte zaměřit, abyste co nejvíce ušetřili.

Měřiče spotřeby elektřiny vám ukážou přímo částku v korunách

Měřič vypadá jako zásuvkový adaptér. Z jedné strany do něj připojíte měřený spotřebič a z druhé ho zapojíte do zásuvky. Pak už stačí jen upravit nastavení, například zadat svou cenu energie, abyste mohli sledovat, kolik vás provoz daného spotřebiče stojí. Měřiče mimo jiné umožňují zjistit i to, kolik váš spotřebič bere v režimu stand-by, když ho nepoužíváte.

Co dělat se zjištěnými výsledky?

Přístroj vám ukáže příkon, spotřebu v kWH i výdaje v korunách. Je zřejmé, že spotřebiče, které využíváte častěji, vás stojí více peněz, a obvykle s tím nic neuděláte. Například lednice nebo mrazák prostě musí běžet trvale. Můžete se však podívat na nabídku spotřebičů a porovnat, jakou spotřebu mají moderní modely. Pokud je ta vaše domácí spotřeba výrazně vyšší, vyplatí se koupit spotřebič nový.

Jak dál ještě ušetřit?

Zeptejte se energetického poradce. Odborník s vámi analyzuje provoz vaší domácnosti a doporučí tipy vhodné konkrétně pro vás. Jde mnohem dál než k nákupu nových spotřebičů nebo zhasínání. Porovná výrobu tepla a teplé užitkové vody pomocí různých zdrojů, spočítá vám, za jak dlouho by se vám vrátily investice do modernějších technologií a podobně. Kde takového poradce sehnat? Kontaktujte společnost E.ON. Ta se snaží Čechům radit, jak dosáhnout větší úspory energií, což je pozitivní nejen pro peněženku, ale i pro životní prostředí.

Zdroj foto a video: Eon.cz, Pixabay.com

Související příspěvky