Soutěž o produkty značky Fitmin – krmiva pro psy

Tři z vás mají možnost vyhrát dárkový balíček výživového programu značky Fitmin – krmiva pro psy.

Dárkový balíček obsahuje kompletní výživový program značky Fitmin pro vaše psa, který to jistě ocení.

Fitmin je tradiční česká značka sídlící v podhůří Orlických hor, kde s respektem k přírodě a láskou ke zvířatům vyrábí krmiva, výživové doplňky a naturální pochoutky pro psy, kočky a koně.

Soutěžní otázka:

Co je základem receptury krmiv z Výživového programu?

a) Pšeničné otruby

b) Rýže a 50 % čerstvého drůbežího nebo jehněčího masa

c) Sója

Nápovědu naleznete na webu www.fitmin.cz.

Pošlete nám správnou odpověď, své jméno, adresu a telefon na e-mail: soutez@hmg.cz. Do předmětu zprávy napište: HOMEMAGAZINE – Fitmin – krmivo pro psy. Ze všech došlých e-mailů vyhrává správná odpověď: 200, 300 a 400, tyto e-maily od nás obdrží výhru.

Soutěž trvá od 7.9. – 13.9. 2020.

Jak poznáme kvalitní krmiva

Každý majitel psa chce svému čtyřnohému mazlíčkovi dopřát to nejlepší krmivo, neboť jeho kvalita ovlivňuje nejen to, jak pejsek vypadá – zda má kvalitní srst a zuby, ale i jeho celkové zdraví a délku života.Podle čeho bychom se měli řídit a jak vybrat nejlepší krmivo právě pro našeho pejska, radí specialistka na výživu pro psy a kočky značky Fitmin Adéla Palacká.

Zorientovat se dnes v obrovské nabídce krmiv a vybrat pro pejska to nejlepší není vůbec snadné. Dle Adély Palacké je vhodné si nejprve vybrat konkrétní typ krmiva:

Na začátku je potřeba zvážit psovy potřeby a naše možnosti. Uvědomit si, zda chceme krmit doma připravovanou stravou (vařené či syrové), nebo suchými kompletními krmivy, tzv. granulemi. Pokud se rozhodneme pro granule, je vhodné je vybírat pejskovi na míru. Tedy podle jeho velikosti, stáří, aktivity, zdravotního stavu aj.

U vybraných krmiv je důležité sledovat etikety, číst nejen složení, ale i analytické složky. Složení nám může prozradit mnoho o použitých surovinách. Zda je v krmivu zastoupena například rýže, kukuřice, pšenice, nebo je krmivo úplně bez obilovin, tedy grain free. U kvalitních krmiv bývají rozepsány podrobněji i zdroje a formy masa. Ze složení lze tedy zjistit, zda maso bylo použito v čerstvém stavu, nebo jako předsušená komponenta (maso sušené, masová moučka aj.). Dále pak zda pocházelo z jednoho konkrétního druhu, nebo se jedná o směs mas neznámého původu, nejčastěji označovanou termínem „výrobky ze suchozemských zvířat a výrobky z nich získané“.

Základem je vysoký podíl čerstvého masa

Základem psích granulí by mělo být samozřejmě maso. V ideálním případě vybírejte taková krmiva, která vedle masa sušeného obsahují i maso čerstvé. To granulím dodává vyšší chutnost a kvalita živin je u těchto výrobků na úplně jiné úrovni.

„Pokud se maso přidává do výrobního procesu v syrovém (čerstvém) stavu, tak i výsledné granule jsou ve vyšší kvalitě. Maso totiž podstupuje tepelné zpracování pouze jednou během výroby granulí a nedochází u něj ke ztrátě živin ještě před zapracováním do granulí, např. při samotném sušení masa,“ vysvětluje Adéla Palacká.

Vedle množství masa je vhodné mít informaci i o hodnotě živočišného proteinu, který nám udává, jaké množství bílkovin pochází ze zvířat, jelikož obsažené bílkoviny mohou být nejen živočišného, ale i rostlinného původu.

„Sestavení vyvážené kombinace všech surovin není jednoduché, a proto je nezbytné je vybírat pečlivě s ohledem na konkrétního jedince (štěně, březí fena, starší pes aj.), ale též s respektem k surovině samotné. Tak aby měla co nejlepší dopad na zdraví a vitalitu jedince,“ vysvětluje Palacká a dodává: „Doporučovaná hodnota bílkovin v krmivu pro dospělé psy by se měla pohybovat v rozmezí cca 18 – 32%, kdy je důležité sledovat původ bílkovin. U zdravých jedinců by měl určitě obsah živočišných bílkovin převyšovat bílkoviny rostlinné. Jinak tomu může být v případě speciálních veterinárních diet, které jsou sestaveny s ohledem na konkrétní zdravotní problém. Krmivo s obsahem nad 30 % je vhodnější pro psy ve vyšší pracovní či sportovní zátěži.“

Sledujte i analytické složky

Při výběru vhodného krmiva často zůstáváme jen u složení, nicméně Adéla Palacká radí podívat se též na poměr analytických složek (tedy obsah bílkovin, tuků, vlákniny, popeloviny, vápníku a fosforu), na které by se při výběru vhodného krmiva nemělo zapomínat:

„Analytické složky udávají zastoupení jednotlivých živin, díky čemuž je možné se dozvědět, např. kolik tuku obsahují konkrétní granule. Optimální množství se pak pro dospělého jedince středního plemene pohybuje v rozmezí 10 až 20 %. V případě, že potřebujete dát svému psovi dietu, volte granule typu „Light“, jejichž hodnota tuku se může pohybovat klidně i pod 10 %.“

Výživový program: Krmivo na celý život

Výživový program Fitmin je kompletní krmivo vhodné pro štěňata, dospělé i psí seniory. Receptury obsahují až 50 % čerstvého drůbežího nebo jehněčího masa vysoké kvality, jehož chutnost ještě umocňuje játrový obal. Granule v červených, žlutých a fialových obalech obsahují drůbeží maso. Pozornosti chovatelů nesmí uniknout ani krmivo v zelených obalech Lamb & Rice. Rozdílné je tím, že obsahuje namísto drůbežího masa jehněčí, které většinou vyhovuje citlivějším psům trpícím například alergickou reakcí na drůbeží maso.

BENEFITY VÝŽIVOVÉHO PROGRAMU

  • Krmiva na míru: Snadné přizpůsobení nutričním požadavkům v průběhu celého života psa.
  • Čerstvé maso: Každý pytel obsahuje 50 % čerstvého masa.
  • MINI, MEDIUM, MAXI: Pokryjí celé životní období od štěněte až po psího seniora, a to jak malých, středních, tak i velkých a obřích plemen.
  • Light, Maintenance, Performance: U dospělých psů pomáhá zvládat jakoukoli aktivitu, od menší zátěže až po vysoké sportovní výkony.
  • Receptura bez pšenice: Výrazné snížení rizika alergických reakcí.
  • Komplexní dentální péče: Zdravé zuby a dásně.
  • Výtažek z rozmarýnu: Stimuluje imunitní systém, podporuje cirkulaci krve a zlepšuje trávení.
  • Obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny: Pro zdravou kůži a srst.

Tlouštík nebo hubeňour? I pro ty je tu výběr

Při výběru vhodného krmiva je na místě zohlednit i výši energie, kterou obsahuje. Pokud se pes ocitá ve větší zátěži, anebo je aktivnější, je vhodné krmit jej energičtějším krmivem, které představuje produkt Performance. Pokud naopak pejsek tloustne tzv. i „ze vzduchu“ či má malý energetický výdej, bude vhodnou volbou krmivo se sníženou hladinou energie, označované jako Light. A pokud pes nespadá ani do jedné ze zmiňovaných kategorií a je v dobré fyzické kondici, zvolte krmivo se střední energetickou hodnotou Maintenance.Díky důmyslnému systému pes nebude mít hlad a vždy dostane stejný objem krmné dávky, která se liší pouze energetickou hodnotou, přičemž výživové hodnoty zůstávají zachovány. Pro jednodušší orientaci jsou tyto obaly odlišeny i barevně. Čím barevnější obal, tím vyšší je energetická hodnota krmiva. Celobarevný obal je vhodný pro štěňata, která potřebují pro růst nejvíce energie, a naopak téměř bílý obal je určen psím seniorům, případně psům, kteří potřebují zhubnout.

Česká kvalita z podhůří Orlických hor

Podcasty s Fitminem

Zajímají vás další podrobnosti k tématu kvality krmiv pro psy a kočky? Fitmin věnoval těmto tématům dva rozhovory s Adélou Palackou. Podcasty naleznete na fitmin.cz.

Pro značku Fitmin je nejdůležitější poskytnout domácím mazlíčkům ten nejlepší základ ke spokojenému a zdravému životu. A to s respektem ke zvířeti samotnému i k přírodě. „Dbáme na to, aby naše receptury byly nutričně vyvážené a vyrobené z kvalitních surovin,“ dodáv Adéla Palacká. Značka Fitmin byla v Česku průkopníkem výroby granulí z čerstvého masa, a proto její receptury tvoří především čerstvé maso vysoké kvality.Díky tomu jsou granule pro psy a kočky nejen atraktivnější a chutnější, ale zachovávají si i větší množství cenných živin, vitaminů a minerálních látek. Lidé z Fitminu jsou totiž sami chovatelé a velcí srdcaři, a proto vyrábí krmiva v takové kvalitě, aby jejich vlastní zvířata byla co nejspokojenější.

Známka kvality od Border kolií

K Fitminu již 18 let patří také chovatelská stanice, kde mají svůj domov Border kolie, které se pohybují na předních příčkách světových a evropských výstav a soutěží v kynologických sportech. Jsou to šampioni, kteří v Chovatelské stanici Fitmin žijí zdravý a veselý život. Jejich mlsné jazýčky pomáhají zdokonalovat recepturu, a proto mají ve vývoji krmiv poslední slovo. Jejich spokojenost, vitalita a vyhrané trofeje jsou tím nejlepším důkazem, že lidé stojící za značkou Fitmin dělají svoji práci dobře.

Kvalitní české produkty

Prioritou Fitminu je kvalitní složení krmiv. Ta jsou totiž vyráběna v souladu se systémem jakosti podle normy ISO 9001:2015. Od roku 2012 Fitmin vlastní certifikát International Food Standard (IFS), který je velmi důležitý a uznávaný v potravinářství ve světě. Krmte své mazlíčky krmivem, které splňuje stejné podmínky výroby jako lidské jídlo.

Související příspěvky