Skleněná terária sukulentům svědčí, zkuste si jedno osázet a přesvědčte se sami

Sukulentní terária jsou skleněné nádoby na květiny, které mají mnoho výhod. Rostliny v nich vypadají jako kouzelné malé pouště a jsou téměř bezúdržbové. Návod, jak vyrobit suché sukulentní terárium přináší Lenka Hrubá ze Zahrady na niti.

Nádoby na výrobu sukulentních či kaktusových terárií najdete v Zahradě na niti v různých tvarech i velikostech. Všechny jsou z českých skláren a ty nejzajímavější jsou vytvářené sto let starou ruční technikou Tiffany. Ta spočívá ve sváření jednotlivých kusů skla pomocí kovu, čímž mohou vzniknout roztodivné tvary. Krychle, domek, ale i „tisícistěn”.

  1. Terárium věžák, dvanáctistěn, prázdné za 2 450 Kč, Zahrada na niti, Školská 7.
  2. Terárium pyramida, prázdné za 1 750 Kč, Zahrada na niti, Školská 7.
  3. Terárium tisícistěn, prázdné za 2 450 Kč, Zahrada na niti, Školská 7.

Terária vyrobená touto technikou nejsou vodotěsná, proto se hodí právě na suché kaktusové nebo sukulentní osázení.

Terárium Sputnik na Marsu je stojací kulaté terárium, které se prodává již osázené. S tillandsií a červeným pískem a drobnými kamínky působí jako satelit ve vesmírné krajině. Tillandsii stačí jedenkrát týdně jemně rosit převařenou nebo dešťovou vodou. Terárium má průměr 10 cm a je ručně vyrobeno českými skláři.

Sputnik na Marsu (M), osázený, na zahradananiti.cz nebo Zahrada na niti, Školská 7, 690 Kč.

Návod na osázení suchého terária kaktusy a sukulenty podle Lenky Hrubé

Na sukulentní terária použijte skleněnou nádobu s velkým otvorem, protože sukulenty potřebují, aby byl prostor dobře větraný. Důležité je, abyste do ní rostliny mohli pohodlně umístit, proto zvolte adekvátní velikost.

  1. Terárium krychle, prázdné za 1 750 Kč, Zahrada na niti, Školská 7.
  1. Terárium domek, prázdné za 1 750 Kč, Zahrada na niti, Školská 7.

Budete potřebovat:

terárium, rostliny na osázení, sukulenty nebo kaktusy v přiměřeném počtu a velikosti, rukavice (v případě, že se chystáte pracovat s kaktusy), různě velké kamínky, ideálně různé druhy pro přirozenější vzhled, substrát na pokojovky, písek (asi o polovinu víc než substrátu).
  1. Nejdříve si vyrobte substrát na sukulenty, který vznikne smícháním písku a substrátu na pokojovky v poměru 1:1.
  2. Poté si připravené kamínky opláchněte a pečlivě usušte. Případný prach by zanesl terárium a výsledek by nebyl tak působivý. Kamínky musí být opravdu suché, aby zbytečně nezvlhčovaly vytvořené mikroklima. Nezapomeňte, že sukulenty a kaktusy milují sucho.
  3. Poté vyskládejte z kamenů drenážní dno, které v případě přelití zajistí, že rostliny nebudou stát ve vodě. Můžete použít jakékoliv kamínky či drť.
  4. Následně zasypejte kamínky pískem, aby se vyplnily skuliny.
  5. Doprostřed spodní vrstvy nasypte lžičkou asi 1 cm substrátu na sukulenty. Není potřeba jej nijak rozprostírat, stačí opravdu jen hromádka doprostřed.
  6. Cílem je pouštní vzhled, proto vrstvu zeminy po obvodu obeskládejte většími a menšími kamínky, aby byl substrát přes sklo co nejméně vidět.
  7. Následuje klíčová fáze, umístění rostlin. Začínejte odzadu a pokud máte v plánu sázet kaktusy, nechte si je na přední část, protože manipulace s nimi není úplně jednoduchá.
  8. Nejdříve umístěte jednu či dvě zadní rostliny a lžičkou je opatrně zasypejte substrátem. Dejte si pozor, aby se substrát nedopatřením nedostal ke krajům nebo na rostliny. Těžko by se odstraňoval a nevypadalo by to hezky.
  9. Stejným způsobem postupně přidávejte rostliny v přední části terária.
  10. Pravděpodobně bude potřeba doplnit kamínky po obvodu, protože vrstva substrátu se zvýší.
  11. Až budete mít rostliny zasazené, umístěte mezi ně větší kameny, které je podepřou a zatíží.
  12. Poté vyskládejte kamínky celý povrch, aby nebyl vidět ani kousek zeminy.
  13. Nakonec kamínky ještě jemně posypte pískem, který zajistí potřebné sucho a esteticky dodá teráriu kýžený pouštní efekt.

A je hotovo! Terárium umístěte na hodně slunné místo a zalévejte lžičkou 2x–3x do měsíce – pouze tehdy, když je povrch viditelně vyschlý. V zimě pak omezte zálivku na jednu měsíčně.

Terária svářená technikou Tiffany jsou velice křehká, proto se nezasílají poštou. Můžete je zakoupit na e-shopu, ale vyzvednutí je nutné osobně v kamenné prodejně Zahrady na niti ve Školské 7 na Praze 1. Zde můžete zakoupit celkem pět různých tvarů Tiffany terárií: krychli, domek, pyramidu, věžák a tisícistěn. V Zahradě na niti seženete kromě prázdných terárií také rostliny k osázení i substrát a kamínky a po dohodě si terária můžete nechat osázet na zakázku.

Související příspěvky