Lednice spolkne skoro třetinu z celkového rozpočtu za energie v domácnosti. Jestli při pohledu na vyúčtování za energie propadáte panice, máme pro vás řešení. Připravili jsme pár tipů, jak snížit spotřebu lednice. Kdy je na čase vyměnit starou lednici za novou a jaké drobné změny přinesou nižší výdaje za elektřinu.
Spotřeba lednice za rok: Sledujte energetický štítek
Při výběru nové lednice vás jako první určitě zajímá, kolik energie vlastně spotřebuje. Každý výrobce musí na energetickém štítku uvést spotřebu lednice za rok.
Spotřeba lednice se liší podle třídy energetické účinnosti. Nejúspornější ledničky patří do kategorie A. Dobrá zpráva je, že na trhu už se příliš nevyskytují lednice z nejhorší třídy F.
Při výběru například kombinované lednice se vyplatí sáhnout po takové, která spadá do energetické třídy A– C. V takovém případě se roční spotřeba lednice pohybuje nejčastěji mezi 88-162 kWh.
V takovém případě za provoz lednice ročně zaplatíte 800–1500 korun.
Zdroj foto: Electroworld.cz
Když stará dosluhuje, pořiďte novou: Výměnou lednice ušetříte několik tisíc ročně
Věděli jste, že lednice spotřebuje až 24 % z celkových nákladů na energie v domácnosti? A čím starší lednička, tím je její spotřeba vyšší. Proto pokud přemýšlíte nad obměnou starších spotřebičů, doporučujeme začít právě s lednicí.
Lednice totiž patří k jednomu z mála spotřebičů, který je v domácnosti zapnutý 24 hodin, 7 dní v týdnů, prakticky běží po celý rok. A právě proto si na její spotřebu dejte pozor.
Rozdíly ve spotřebě starší a nové ledničky jsou totiž několikanásobné. Hlavně lednice vyrobené před rokem 2000 dokázaly ročně spolykat až 450 kWh ročně. Při současných cenách vás roční provoz takové lednice vyjde na skoro 4 000 Kč.
Zdroj foto: Electroworld.cz
Skladujte potraviny v lednici správně: Horké jídlo do ní nepatří
Správné skladování potravin hraje ve spotřebě lednice také velkou roli. Základní poučka zní, že horké jídlo do lednice nepatří. Není to kvůli jídlu samotnému. Tomu se nic nestane.
Ale prudká změna teploty v lednici spustí chlazení na plné obrátky. Lednice dohání teplotní rozdíl, snaží se rychle vnitřek zchladit, kompresor jede na maximum a účet za elektřinu stoupá.
Než vložíte jídlo do lednice, nechte ho zchladit alespoň na pokojovou teplotu. Polévce se například v kuchyni přes noc nic nestane. A do ledničky ji klidně uložte až druhý den.
V zimních měsících můžete přesunout uvařené jídlo v kastrolu klidně do chladnější chodby. Ušetříte kromě peněz i místo v lednici.
Zdroj foto: Electroworld.cz
Pečujte o mrazák: I tenká vrstva ledu zvyšuje spotřebu
Většina moderních ledniček je vybavená funkcí No frost. Díky tomu se v ní netvoří námraza. Pozor ale na některé lednice s mrazákem, které tuhle funkci nemají. V mrazáku se pak jednou za čas námraza vytvoří. A dokonce i tenká vrstva ledu zvyšuje spotřebu lednice.
Čím větší ledová krusta se vytvoří, tím více stoupá cena za elektřinu. A to klidně i o několik desítek procent.
Jak správně postupovat při odmrazování mrazáku:
- Potraviny přendejte na chladné místo – díky tomu co nejméně rozmrznou. Následné znovu zmrazení tak nespotřebuje tolik energie.
- Silnější vrstvu odstraňte vařečkou – pokud už je na stěnách ledová krusta, zkuste ji opatrně odstranit vařečkou nebo špachtlí.
- Zmrzlé šuplíky nechte povolit – pokud jsou přimrzlé, nevytahujte je násilím. Mohli byste je poškodit.
Tip: Jakou teplotu udržovat v mrazáku? Doporučuje se alespoň -18°C. V takovém prostředí nedochází k množení bakterií a potraviny vydrží dostatečně dlouho trvanlivé. Pozor ale na to, že i mražené potraviny mají svou živnost. U masa platí, že čím tučnější, tím menší trvanlivost. Libové maso vám ale bez problému vydrží i 12 měsíců v mrazáku.
Pozor na umístění lednice: Nepatří vedle trouby
I umístnění lednice ovlivňuje její spotřebu. Ledničku se proto snažte dát v kuchyni dál od trouby a dalších zdrojů tepla. Příliš ji nesvědčí ani přímé slunce. Takže postavit ji přímo naproti oknu, kam celý den praží, taky není nejlepší nápad.
Zvýšená teplota okolo lednice totiž otepluje i vnitřek ledničky. Ta pak musí častěji spínat kompresor, aby teplotní rozdíl vyrovnala a opět se uvnitř zchladila na požadovanou teplotu. To samozřejmě spotřebuje více elektřiny.
Hlídejte si i teplotu v místnosti a příliš nepřetápějte. Nejenže díky tomu celkově ušetříte z rodinného rozpočtu za energie, ale snížíte i spotřebu lednice. V místnosti, kde stojí lednička, nemějte více než 23 °C. A i to je zbytečně moc. Ve většině místností stačí teplota 18–19°C.
Neotvírejte lednici zbytečně: Změny teploty zvyšují spotřebu
Čím svou lednici nepotěšíte, nebo minimálně ona nepotěší vás svou spotřebou, je časté otevírání ledničky. Otevíráním lednice se opět zvyšuje vnitřní teplota a následné chlazení spotřebuje více energie.
Jak se vyvarovat častému otevírání ledničky?
- Před přípravou jídla si vyndejte suroviny najednou – nechoďte do lednice pro jednu věc postupně. Rovnou si vyndejte z lednice všechno, z čeho se chystáte vařit nebo připravovat jídlo.
- Omezte noční výlety do lednice – snažte se minimalizovat „uzobávání“ z lednice. Uleví se ledničce, i vašemu zažívání, které na noc nebudete tolik zatěžovat.
- Nákup uklízejte efektivně – vybalte si všechny nakoupené potraviny. Roztřiďte si je. Co patří do lednice, to do ní dejte najednou. Minimalizujete tak dobu, kdy je lednice otevřená.
Zdroj foto: Electroworld.cz