Používání ručního a tyčového mixéru v kuchyni má své výhody, přičemž záleží na tom, jaký recept připravujete a jaké ingredience používáte. Každý ze zmíněných mixérů je univerzální a přenosný, navíc s nimi můžete při vaření experimentovat. V následujících řádcích vám prozradíme, kdy vám jednotlivé varianty přijdou vhod.
Samozřejmě ještě existuje i stolní mixér, ovšem ten zabírá více místa, ale je všestranný. V tomto článku se však zaměříme pouze na tyčový a ruční.
Hlavní rozdíly mezi ručním a tyčovým mixérem spočívá v konstrukci a ve způsobu zpracovávání potravin. Zatímco ruční mixér primárně kombinuje mokré a suché přísady pomocí dvou šlehačů anebo metly, tyčový mixér je vybaven noži, které slouží k mixování, přípravě pyré, ale i k sekání ořechů.
Využití ručního mixéru
Ruční mixér je vynikající volbou pro lehčí úkony a umožňuje snadno míchat polevy, vhánět vzduch do nadýchaného suflé, případně našlehat pěnu. Ruční mixér je skvělým pomocníkem při míchání a šlehání. Potřebujete vyšlehat bílky do nadýchaných špiček a vytvořit šlehačku na dezerty? S ručním mixérem to není žádný problém.
Vedle pečení nebo přípravy dezertů využijete tento druh mixéru i k drcení kuřecího nebo vepřového masa na sendviče, hnětení těsta na kváskový chléb nebo rozmačkání avokáda na guacamole.
Jak je to s tyčovým mixérem?
Přichází na řadu tyčový mixér, který zase zvládá mixování, sekání, šlehání a přípravu pyré. Zvládne spoustu stejných úkolů jako mixér stolní, ale je univerzální, protože se drží v ruce a zabírá podstatně méně místa na pracovní desce. Snadno s tyčovým mixérem rozsekáte ořechy na pesto, ale slouží i k emulgaci oleje a octa pro salátové dresinky. S tímto mixérem taktéž můžete mixovat koktejly přímo v nádobě a připravovat sladké pochoutky, jako jsou sorbety.
Jestliže hledáte některý z výše popsaných mixérů, případně je ve vašem hledáčku třeba i topinkovač, podívejte se do nabídky společnosti BRAUN.
Zdroj foto a video: BRAUN