Krok za krokem: Jak obnovit vzhled garážových vrat

Garážová vrata jsou často přehlíženým prvkem, přesto mohou hrát klíčovou roli v celkovém vzhledu vašeho domu. Pokud se vám zdá, že jsou vaše garážová vrata opotřebovaná, poškrábaná nebo jen potřebují trochu vylepšit, není nutné hned kupovat nová. S trochou snahy a kvalitními produkty lze snadno dosáhnout úžasných výsledků během jednoho odpoledne. Jak na to?

Krok za krokem: Jak obnovit vzhled garážových vrat

Před začátkem natírání je důležité důkladně připravit povrch vrat. Očistěte jej od prachu, nečistot a mastnoty. K odstranění nečistot použijte kartáč nebo hadřík namočený ve vodě s několika kapkami čisticího prostředku a po vyčištění nechte vrata důkladně vyschnout.

Poté odstraňte starý nátěr pomocí smirkového papíru nebo jiného vhodného odstraňovače nátěrů. V ideálním případě by měl být povrch před natíráním zcela hladký a bez jakýchkoli nedokonalostí.

Krok za krokem: Jak obnovit vzhled garážových vrat

Výběr správné barvy

Při výběru barvy je vhodné zohlednit celkový vzhled domu a jeho okolí. Můžete zvolit takovou, která ladí s fasádou, neutrální odstín ve stejném tónu jako okna, dveře nebo plot, nebo se rozhodnout pro odvážnější odstín, který může sloužit jako výrazný prvek.

Před nátěrem ve zvoleném odstínu naneste na dveře základní nátěr, který zlepší přilnavost a připraví povrch. Vyberte si základní nátěr určený speciálně pro kovové povrchy a rovnoměrně jej naneste štětcem nebo válečkem. Než přejdete k dalšímu kroku, nechte základní nátěr zcela zaschnout. Tento krok pak můžete vynechat, pokud zvolíte barvu, kterou lze použít i bez základního nátěru, například Hammerite Ultima. Tu lze dokonce použít i přímo na zrezivělý povrch.

Po zaschnutí základního nátěru je čas na nanášení barvy. Nezapomeňte, že by měla být odolná vůči povětrnostním vlivům a UV záření, aby si co nejdéle zachovala svůj vzhled a zároveň chránila povrch před případnou korozí. Naneste první vrstvu a nechte ji důkladně zaschnout podle pokynů výrobce. Poté naneste druhou vrstvu, abyste zajistili rovnoměrné pokrytí.

Krok za krokem: Jak obnovit vzhled garážových vrat

TIP!

Hammerite Ultima je univerzální, vodou ředitelná barva vhodná na všechny železné i neželezné kovy, jako je hliník, zinek nebo železo. Barvu lze nanášet přímo na zrezivělý kov bez použití základního nátěru. Díky svému minimálnímu zápachu a rychlému schnutí je vhodná pro použití v exteriéru i interiéru, zároveň chrání povrch před UV zářením a zajišťuje dlouhotrvající barevnou stálost a lesk. Vybírat můžete z celkem 6 barevných odstínů v lesklém nebo matném provedení. Barva Hammerite Ultima zajistí ochranu kovových povrchů až na 12 let.

Zdroj foto: Hammerite, AkzoNobel

Související příspěvky