Vyžeňte zimní blues – jarní úklid zlepší vaší náladu!

Po zimě je ten správný čas na to, aby naše domácnost prokoukla. A jak toho docílit? No přeci kvalitním a efektivním úklidem. Na následujících řádcích vám prozradíme, jak uklidit byt či dům, aby v něm zavládla harmonie. Také se dozvíte, jak pořádek v domácnosti udržovat, abychom nemuseli uklízet každý den. Inspirace čeká!

Vyžeňte zimní blues - jarní úklid zlepší vaší náladu!

Jaké výhody skýtá jarní úklid?

Jarní úklid se může stát i součástí tzv. psychohygieny. Na jaře se zbavte všeho nepotřebného a nefunkčního. Protřiďte nejen váš šatník, ale také rozbité věci, které už neslouží správně svému účelu. Také můžete poslat dál věci, které už v domácnosti dlouhodobě nevyužíváte. Od nepotřebných, ale stále funkčních věcí, vám pomohou nejrůznější bazary. Aktuálně můžete poslat nevyužité zboží dál i díky online bazarům.  Jako bonus budete podporovat i myšlenku udržitelné domácnosti a přispějete tedy k ochraně přírody.

Vyžeňte zimní blues - jarní úklid zlepší vaší náladu!

Krok za krokem: Plán jarního úklidu

Než se do úklidu pustíte, vytvořte si důsledný plán. Zaměřte se na to, jaké máte v domácnosti povrchy a podle toho si nakupte ty správné úklidové prostředky a náčiní. Na úklid vždy oceníte kvalitní úklidové rukavice. Ty totiž ochrání vaše ruce před vysoušením. Některé přípravky proti vodnímu kameni či na odmaštění umí být vůči pokožce dosti agresivní. Určitě tak ochranu rukou při úklidu nepodceňujte. Při úklidu využijete i vysavač, mop, prachové hadříky a houbičky s různými povrchy.

Vyžeňte zimní blues - jarní úklid zlepší vaší náladu!

Jaké existují praktické tipy pro efektivní jarní úklid?

Aby byl náš úklid efektivní, měli bychom si nejdříve vše dobře promyslet a sestavit si plán. Ten si můžete napsat na papír, ale můžete ho mít i v hlavě. Při úklidu postupujte vždy shora dolů. Máte-li tedy patrový dům, začněte vždy v horním patře. Nejdříve využije vysavač a až pak se pusťte do utírání prachu. Prach z nábytku také stírejte nejdříve z vyšších skříní. Následně postupujte směrem k podlaze. Na začátku jarního úklidu můžete také zabrousit do koupelny a aplikovat kolem baterií a do záchodové mísy prostředky, které působí proti vodnímu kameni. Pak pokračujte úklidem kuchyně. Než se do koupelny dostanete, vodní kámen bude mít šanci tzv pustit. K úklidu pak můžete využít např. i smrt vysavač. Ten stačí jen nastavit dle vašich potřeb. Některé kousky za vás zvládnou i vytřít podlahu.

Vyžeňte zimní blues - jarní úklid zlepší vaší náladu!

Udržování pozitivních změn

Aby byla naše domácnost harmonická a pořádek v ní vydržel delší dobu, můžeme tomu jít naproti. Vhodné je, abychom vždy jedli u stolu a neroznášeli tak drobky po celém bytě či domě. Poblíž kuchyně by se měl v ideálním případě nacházet tyčový vysavač či smetáček s lopatkou. Díky nim se zbavíte drobků raz dva. Také je vhodné, aby měly věci ve vašem domově přesně určené místo. Díky tomu budete i ve spěchu vědět, kam věci položit a kde je zase najdete. Poblíž sprchových koutů umístěte praktickou stěrku. Po vysprchování stačí jen setřít povrch sprchového koutu. Kapky nebudou na skle zasychat a tvořit vodní kámen. Do záchodu pak můžete aplikovat přisávací gelové polštářky, které budou udržovat záchodovou mísu svěží. Poblíž vodních baterií v domově můžete umístit malou úklidovou houbičku a při znečištění od pasty apod. jen povrch setřete.

Zdroj foto: Adobe Stock, Pixabay, vileda.cz

Související příspěvky