Pracoviště budoucnosti? Estetická a úsporná centrála ČSOB v Hradci Králové patří k nejmodernějším v Evropě

I v Česku umíme stavět nadčasová pracoviště maximálně přizpůsobená potřebám zaměstnancům, energeticky efektivní, udržitelná a k tomu ještě architektonicky zajímavá. Důkazem je královéhradecká pobočka ČSOB s kapacitou 1050 pracovních míst, která patří k nejmodernějším svého druhu v Evropě. Budova získala certifikát LEED Platinum, což znamená, že splňuje ty nejpřísnější ekologické standardy a je ohleduplná k životnímu prostředí. K dosažení této úrovně výrazně přispěla společnost Schneider Electric, která budovu vybavila moderními technologiemi pro hospodaření s energiemi.

Pracoviště budoucnosti? Estetická a úsporná centrála ČSOB v Hradci Králové patří k nejmodernějším v Evropě

Investor si přál budovu dynamickou, lehkou a čistou, zároveň však stabilní a soudržnou. A podařilo se. Útočiště v ní našlo celkem asi 1000 zaměstnanců ČSOB, kteří do té doby byli rozmístěni do čtyř různých pracovišť. Při výstavbě nebylo prioritou reagovat na současné trendy, budova byla koncipována tak, aby efektivně sloužila několik desetiletí bez nutnosti dalších stavebních úprav. Dům byl navržen s ohledem na potřeby místních obyvatel a harmonicky ladí s celkovou architekturou města.

Pracoviště budoucnosti? Estetická a úsporná centrála ČSOB v Hradci Králové patří k nejmodernějším v Evropě

V hlavní roli EcoStruxure Building od Schneider Electric

HHQ, jak se nové regionální centrále ČSOB říká, se vyznačuje svou mimořádnou energetickou efektivitou – její energetická náročnost se pohybuje kolem 70 kWh/m2 za rok. Na té nesou velkou zásluhu také technologie od společnosti Schneider Electric. Energetickou optimalizaci budovy má na starosti jejich řešení EcoStruxure Building, využívající tzv. internet věcí, který bezpečně propojuje hardware, software a služby prostřednictvím páteřní ethernetové IP sítě, monitoruje a následně řídí energetické toky v budově.

„EcoStruxure Building si můžeme představit jako takový mozek celé budovy, řídící centrum, které má přehled o tom, v jaké místnosti je kolik stupňů, kde je potřeba přitopit, kde lze ztlumit míru osvětlení, protože dovnitř proudí dostatek denního světla. Odhalí také veškeré energetické úniky – jestli se někde nehospodárně nevětrá otevřenými okny a tak podobně,“ přibližuje Jakub Jiříček, specialista na energetický management budov ze Schneider Electric.

Pracoviště budoucnosti? Estetická a úsporná centrála ČSOB v Hradci Králové patří k nejmodernějším v Evropě

Základem všeho je měření. V budově je instalováno 201 regulátorů teploty, 122 elektroměrů, 60 vodoměrů, 44 měřičů tepla/chladu a řada dalších klíčových komponentů, které sbírají data o aktuálních energetických spotřebách, jež jsou následně vyhodnocovány. Světelnou a tepelnou pohodu navozuje instalovaný systém KNX, který řídí více než 1 500 svítidel. Pro správný chod využívá více než 300 detektorů pohybu a také informace z meteostanice na střeše budovy. Stavy ovládaných technologií a zařízení jsou zobrazeny v souhrnné vizualizaci ve velínu, ze které je možné vše přehledně ovládat. Díky technologiím Schneider Electric je tak spotřeba všech energií v budově pod kontrolou a lze ji efektivně sledovat a řídit.

Administrativní budova není kromě elektrické energie napojena na žádné jiné energetické médium, jako je třeba plyn. Vytápění a chlazení tamějších prostor je zajištěno pomocí chladicích jednotek v režimu tepelného čerpadla se 107 geotermickými vrty sahajícími do hloubky až 200 metrů, které jsou rozmístěny v pravidelných polích pod celým půdorysem.

Pracoviště budoucnosti? Estetická a úsporná centrála ČSOB v Hradci Králové patří k nejmodernějším v Evropě

Grafický beton, ale i biometrická kontrola vstupů. HHQ ukazuje budoucnost pracovišť

HHQ svým zaměstnancům nabízí moderní a nadčasové prostředí pro flexibilní práci. Uvnitř proto nechybí dostatek zeleně – přesněji 1087 rostlin, dále školička pro děti již od dvou let, relaxační prostory či tělocvična. Relaxovat a čerpat energii je možné také na střešní terase, která zároveň slouží k retenci dešťových vod a zlepšování mikroklimatu. K dispozici je také zázemí s více než 300 parkovacími místy pro auta a motorky (včetně 10 míst pro elektromobily a dobíjecími stanicemi), se speciálním parkovištěm pro kola (včetně myčky kol) a šatnami. Součástí komplexu je i restaurace a kavárna. Zajímavostí je poměrně rozsáhlá realizace grafického betonu v prostorách budovy, který má znázorňovat geologické složení lokality. Tato technologie umožňuje otisknout do betonu různé grafické motivy, obrázky, nebo dokonce detailní fotografii. Futuristický nádech prostorám dodávají biometrické systémy pro kontrolu vstupů – zaměstnanci jsou dovnitř vpuštěni na základě rozpoznání otisku dlaně.

Pracoviště budoucnosti? Estetická a úsporná centrála ČSOB v Hradci Králové patří k nejmodernějším v Evropě

Výstavba pětipodlažní budovy o rozloze 36 982 metrů čtverečních byla dokončena na podzim roku 2021 po dvou a půl letech. Na jaře loňského roku získal kancelářský komplex HHQ prestižní certifikaci LEED Platinum v kategorii New Construction v oblasti navrhování a výstavby environmentálně šetrných a udržitelných budov, což jej řadí k těm environmentálně nejšetrnějším v Evropě. Projekt ocenila rovněž společnost Schneider Electric, a to v rámci globální soutěže Sustainability Impact Awards, která hodnotí počínání partnerů společnosti v oblasti udržitelnosti. Ocenění získala společnost Buildsys, přední dodavatel kompletního řešení a automatizace budov v Česku i na Slovensku, která celý projekt instalace inovativních technologií realizovala.

Zdroj foto: ČSOB, Schneider Electric

Související příspěvky