Jarní detox. Jak na něj pohodlně a třeba i po celý rok?

Jaro je tím nejlepším obdobím, kdy se vydat na cestu zdravějšího životního stylu, a tak třeba shodit i trochu v zimě nasbíraného tuku. Ano, může se to zdát jednoduché, ale jarní očista organismu vyžaduje více než jen ty správné suroviny. Důležitá je i silná vůle. Výsledky se pak brzy dostaví. Poradíme vám, jak jarní detox zvládnout.

Pokud se řekne jarní detox, většinou si představíme očistu těla od nežádoucích látek, které se nám v organismus hromadí. Skutečnost je ale daleko složitější. Očista organismu probíhá neustále po celý život a my jen můžeme tento proces zefektivnit tím, že se budeme co nejvíce vyhýbat například pesticidům či plísním. Problém je v tom, že tyto látky v potravinách jen těžko bez laboratoře objevíme. Stejně tak se složitě vyhneme znečištěnému ovzduší, pokud většinu života trávíme ve městech. Proto je důležité dodržovat pitný režim. Ideální jsou dva litry čisté vody denně, nejlépe filtrované. Nejsnazší cestou, jak se zbavit nežádoucího chloru z kohoutkové vody, je použití filtrační konvice. Získáte tak lepší chuť a určitě stojí za zmínku, že některé filtry obohacují vodu o důležité minerály, jako je třeba hořčík. Správným pitným režimem posílíte organismus při jeho běžné očistě a zároveň podpoříte imunitu.

K podpoře detoxikace organismu ale samozřejmě jen voda nestačí. Musíte myslet na zdravou a vyváženou stravu a k tomu je ještě nutné dodržování několika zásad. Pokud to skutečně s jarní očistou myslíte vážně, pak stojí za to připomenout tipy, co vám nejvíce s detoxem pomohou.

Ostropestřec mariánský

Semena tohoto bodláku podpoří zejména játra a trávení ve střevech, tedy orgány, které jsou nejvíce zatěžovány nežádoucími látkami. Velmi dobře působí jako antioxidant, tudíž chrání buňky před vnějšími radikály. Většinou se užívá jako nápoj nebo jako doplněk stravy ve formě kapslí či mletého prášku. Pozor by si však měly dát těhotné a kojící ženy. Ty by detoxikační kůru neměly podstupovat vůbec.

Zelená smoothie

Zelená je barva jara. Je vědecky dokázáno, že pohled na ni zlepšuje náladu. V přírodě ji vytváří látka zvaná chlorofyl, která je opravdovým pokladem, protože obsahuje spoustu pro tělo potřebných látek, například vitamíny C a K, kyselinu listovou a řadu minerálů. Chlorofyl je zároveň silným antioxidantem. Jak jej co nejefektivněji dostat do těla? No přece ve smoothie. Zkuste do mixéru s ovocem přidat zelený ječmen, listy čerstvého špenátu, řapíkatý celer nebo chlorellu. Jednoduchým a chutným způsobem dodáte organismu zdraví prospěšné látky.

Smoothie má samo o sobě řadu benefitů. Odborníci na zdravou výživu doporučují konzumaci pěti kusů čerstvého ovoce nebo zeleniny denně. To však není až tak jednoduché, ovšem pokud si navyknete na denní přípravu smoothie nebo čerstvé ovocné či zeleninové šťávy, vše půjde jako po másle. K jeho jednoduché domácí přípravě budete potřebovat smoothie maker. Nezapomeňte, že nápoj by se měl konzumovat čerstvý, proto, pokud si jej chcete brát třeba do práce, do školy nebo na trénink, doručujeme přenosný smoothie mixér, do kterého si před odchodem z domova naskládáte jednotlivé složky a čerstvé je rozmixujete těsně před svačinou.

Příklad receptu na zelené smoothie:

  • 2 banány
  • 2 jablka
  • 1 mandarinka
  • šťáva z citronu
  • hrst čerstvých špenátových listů
  • konopná, slunečnicová nebo lněná semínka
  • voda

Umixujeme, dokud nebudou všechny složky rozmixovány najemno.

Odšťavňování

Čerstvá šťáva z ovoce a zeleniny je podobně jako smoothie k nezaplacení. Její domácí příprava by nejen během detoxikace organismu měla být samozřejmostí. Jen pozor na přílišnou konzumaci ovoce v době, kdy si hlídáte váhu. To je totiž velkým zdrojem cukru, a proto je vhodné si jej dávat ideálně jen dopoledne, nejlépe ve šťávě se zeleninou, což představuje skvělý kompromis. Ze stejného důvodu byste se měli vyhnout kupovaným džusům a šťávám, protože obsahují velký podíl přidaného cukru, a tak se domácí šťávě z odšťavňovače jen těžko vyrovnají.

Na šťávy je nejvhodnější použít šnekový odšťavňovač, který si poradí i s ingrediencemi obsahujícími méně tekutiny. Přístroj pracuje při nízké teplotě, a tak v surovinách uchová více vitamínů a minerálů. Zároveň na šťávě nezanechává pěnu. Pokud je pro vás prioritou jednoduchá a rychlá příprava, můžete použít odstředivý odšťavňovač.

Foto: Electroworld.cz

Tip na šťávu proti únavě:

  • 3-4 mrkve (podle velikosti)
  • 1 červená řepa
  • 2 jablka
  • hrst ostružin, případně jiného lesního ovoce
  • 1 citron

Z výše uvedených surovin vylisujeme šťávu v odšťavňovači, kterou ihned zkonzumujeme.

Zdravý životní styl

Jarní detox by neměl být jednorázovou záležitostí. Pro dobrou kondici, imunitu i postavu je potřeba dodržovat i další zásady. Tělo potřebuje pohyb, a tak zařaďte do vašeho denního programu procházky, choďte včas a ve stejnou hodinu spát, neponocujte s mobilem v ruce, omezte cukry, bílou mouku a alkohol a pokuste se co nejméně stresovat. Stravujete se zdravě a pravidelně a zapomeňte na fast foody. Připravujte si jídlo sami a ideálně vařte na páře. Díky tomuto šetrnému způsobu přípravy pokrmů získáte z potravin až o 50 % více vitamínů než při vaření ve vodě. Žijte zdravě, chutně a pohodově.

Zdroj foto: Electroworld.cz, Pixabay.com

Související příspěvky